nieuwe boeken fictie

De buschauffeur van lijn 56 in Vlaardingen vervoert ’bejaarden, zwartrijders, dieven, scholieren, buitenlanders en criminelen’ en wordt daar niet vrolijker van, suïcidaal zelfs. Alex Boogers, die in eeen eerdere roman de wereld van de vechtkunst blootlegde, beschrijft zijn ruwe antiheld met vaart en durf. Fijnbesnaarde lezers zullen de stuiverfilosofietjes en schuttingtaal van deze onderklasse-chauffeur misschien minder waarderen.

Graa Boomsma (1953) situeert zijn nieuwe roman in Alabama, waar de 16-jarige Gary opgroeit tussen een door Vietnam getraumatiseerde vader en een moeder die vlucht in schoonmaakwerk. Steun heeft hij aan zijn Hollandse grootvader, maar dat helpt niet alles, zo bekent hij zijn moeder: „Op het eerste gezicht kom ik mezelf bekend voor maar als ik mezelf nader beschouw, berg je dan maar.” Boomsma’s roman ’Laagland’ haalde in 1999 de longlist van de Librisprijs.

Franse journalist speurt naar de ware toedracht van een Tweede-Wereldoorlogdrama. Een gevangengenomen Russische generaal zou met een groep medegevangenen en met steun van de nazi’s geprobeerd hebben het stalinistisch regime omver te werpen. Slavist Buisson gebruikt het thema om een gedetailleerd beeld op te roepen van Rusland in de jaren veertig. In de kwaliteitsserie ’Oorlogsdomein’.

„Dingen zijn eigenlijk wel lief. Ze zijn zo discreet aanwezig.” Zo filosofeert één van de twee vrouwen in deze Vlaamse debuutroman: de één een kersverse moeder, de ander een rusteloze single. Hun licht-gestoorde en toch vrij herkenbare monologen, doen denken aan die van de eveneens jonge Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden