Nieuwe boeken fictie

Siri Hustvedt: De vlammende wereld. (The Blazing World) Vert. Auke Leistra. Bezige Bij, Amsterdam; 475 blz. euro 24,90

De Amerikaanse Siri Hustvedt (1955) vergaarde al heel wat roem met romans als 'Alles wat ik lief heb' en 'Het verdriet van een Amerikaan'. De goed besproken feministische ideeënroman 'De vlammende wereld' zal daar vast nog aan bijdragen. Het idee is al spannend: een miskende kunstenares besluit haar werk onder de naam van drie jonge mannen te exposeren om het seksisme van de kunstkritiek aan de kaak te stellen. Het plan mislukt als een van hen er met de roem vandoor gaat. Hustvedt werkt dat idee uit in een slim verhaal over vrouwen, mannen en ambitie. "Je moet stil zijn. Je vader zit te lezen. Ik ben zo stil en braaf. Ik adem nauwelijks."

De tien. De beste jonge schrijvers uit Nederland en Vlaanderen. Das Magazin, Amsterdam; 224 blz. euro 22,95

Om te vieren dat dit spraakmakende literair tijdschrift tien jaar bestaat verschijnt Das Magazin in gebonden uitgave en presenteert het tien aanstormende talenten met een verhaal 'dat hun schrijverschap definieert' en waar ze een half jaar aan werkten. U wilt natuurlijk weten wie die tien volgens 'DasMag' zijn. Daar komen ze: Maartje Wortel, Christophe Van Gerrewey, Joost de Vries, David Pefko, Hanna Bervoets, Özcan Akyol, Philip Huff, Daan en Thomas Heerma van Voss, en Yannick Dangre. Niet allemaal piep- jong, wel allemaal geboren na 1980.

Remco Campert: Een nacht en een morgen. Een keuze uit de verhalen door Bert Wagendorp. De Bezige Bij, Amsterdam; 426 blz. euro 17,50

"De zogenaamde lichtvoetigheid van Campert is diepe ernst in een frivool gewaad'', schrijft columnist Bert Wagendorp in zijn mooie inleiding tot deze keuze. Campert is een auteur van wie je de beginzin maar hoeft te lezen, om meteen in zijn onnavolgbare universum te belanden. Al die zinnen zijn even geestig en even camperiaans: "Toen Erik Hagen de bel hoorde gaan, stond hij geschrokken op en legde het boek - een geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen - op tafel neer." Om de komende 85ste verjaardag van de eeuwig jonge schrijver luister bij te zetten verschen ook een nieuwe dichtbundel van zijn hand: 'Een nacht en een morgen'.

John Fante: Vraag het aan het stof. (Ask the Dust) Vert. Mea Flothuis. Meulenhoff, Amsterdam; 205 blz. euro 17,95

John Fante: De broederschap van de druif. (The Brotherhood of the Grape) Vert. Dirk-Jan Arensman. Meulenhoff, Amsterdam; 214 blz. euro 17,95

Het blijft maar oude Amerikanen regenen. Na James Salter en John Cheever wordt ook John Fante (1909-1983) rijp gemaakt voor een revival. 'Ask the Dust' werd al in 1984 vertaald, die is nu herdrukt. 'The Brotherhood of the Grape' verschijnt nu voor het eerst in Nederlandse vertaling. In deze roman keert een schrijver, vijftiger, naar huis terug om hulp te bieden bij de scheiding van zijn bejaarde ouders - de vader is drankzuchtig en gewelddadig.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden