nieuwe boeken fictie

Véronique Olmi: Haar passie. Vert. Truus Boot. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9789023426950; 158 blz. euro 14,90

Een vrouw droomt dat haar getrouwde minnaar zijn vrouw zal verlaten. Als tot haar doordringt dat dit nooit zal gebeuren, begaat ze een wanhoopsdaad. Van Veronique Olmi (1962), in Frankrijk ook bekend als toneelschrijfster, kwam al eerder ’De regen verandert niets aan de begeerte’ uit. Ger Leppers prees dat boek in Trouw als een indringende erotische novelle.

André Brink: De blauwe deur. Vert. Marian Lameris en Rob van der Veer. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9789029080378; 103 blz. euro 13,90

David le Roux, kunstenaar, wordt op een dag aangesproken door een vrouw die beweert zijn echtgenote te zijn. Hij kent haar niet. En er is meer vreemds aan de hand. Zo kan het ’best driehonderd jaar duren’ voordat de lift komt. Een droomachtige novelle dus, waarin de Zuid-Afrikaanse schrijver in de sporen van Kafka lijkt te willen treden.

Naomi Alderman: Ongehoorzaamheid. Vert. Auke Leistra. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9789023426905; 316 blz. euro 18,90

Ronit is haar orthodox-joodse nest al jong ontvlucht, maar als haar vader sterft, keert ze naar New York terug. Haar wereldse stijl botst nog steeds met die van haar familie. Alderman houdt het emancipatiedrama luchtig, maar mist de scherpte van een voorganger als Philip Roth. Ze kiest voor de commercieel interessantere chicklit-toon: „Volgens dr. Feingold was die obsessie voor kleding een vorm van verdringing.”

Shalom Auslander: Klaaglied van een voorhuid. Vert. Erik Bindervoet en Michèle Bernard. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9789029080361; 269 blz. euro 18,90

Ook deze Amerikaan van orthodox-joodsen huize treedt in Roths voetsporen, met een held die zich komisch-wanhopig probeert los te maken van thuis. Auslander is iets te zeer uit op entertainen, al zet hij de cultuurshock soms treffend neer. Een vriend zegt: „Laatst zag ik een paar van die rabbi’s. Zien er totaal van de pot gerukt uit.’

Huub Beurskens: Kid. Meulenhoff, Amsterdam. ISBN 9789029079792; 275 blz. euro 19,90

Zo op het oog een bekend gegeven: een man aan het ziekbed van zijn vader, die hij lang niet heeft gezien. Dat geeft aanleiding tot gedachten over binding, geloof, trouw. Maar Beurskens, ook dichter en vertaler, is geen realist. Zo speelt alles zich af op een ’paradijselijk eiland’ en wordt regelmatig verwezen naar de Bijbel en scènes uit de film ’Alien’.

Sipko Melissen: Spiegelpanden. Querido, Amsterdam. ISBN 9789021474878; 279 blz. euro 17,95

,,Denkt u dat het leven van mijn vader is mislukt?” Die vraag krijgt Paul Wellebron, gesetteld Amsterdams intellectueel, voorgeschoteld door de zoon van een goede vriend. Dat zet aan het denken. Vooral aan de tijd dat hijzelf, en zijn ’mislukte’ vriend, amper dertig, nog geloofden dat alles mogelijk was. „Wij beschikten over een onuitputtelijk kapitaal aan tijd.” Wat is er sindsdien veranderd? Voor zijn prozadebuut ’Jonge mannen aan zee ’(1997) kreeg Melissen de Anton Wachter prijs. Dit is zijn vierde roman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden