Nieuwe boeken fictie

De Nederlandse coming of age- literatuur in 100 verhalen. Samengesteld door Ronald Giphart. Prome- theus, Amsterdam; 1147 blz. euro 19,95

Giphart, ster van het coming-of-agegenre, presenteert een rij eerdere en latere bokkige pubers uit onze literatuur, deels uit romans, die van nieuw naar oud geordend zijn. Te beginnen met Mano Bouzamour gaat het via onder meer Oek de Jong en Anne Frank naar een fragment van Lodewijk van Deyssel.

Daan Heerma van Voss: Het land 32. De Bezige Bij, Amsterdam; 541 blz. euro 19,90

In interviews liet de auteur weten dat deze pil gaat over 'de kracht van verhalen' die in onze verbrokkelde tijd houvast zouden kunnen bieden. Die moderniteit verbeeldt de auteur door ons in het eerste deel van het boek in een computerspel te verplaatsen, wat onverwacht uitgesponnen proza oplevert: "De bewakers, ik probeer ze te benaderen. Af en toe. Met ze te spreken. Ze willen me niet horen."

A.F. Th. van der Heijden: Uitverkoren. De Bezige Bij, Amsterdam; 173 blz. euro 17,90

"'Luister, Minchen', zei ik opeens. 'Bij al ons verdriet om Tonio mogen we nooit vergeten dat hij tweeëntwintig jaar bij ons is geweest. Nooit, begrijp je.'" Dit nieuwe rouwboek borduurt voort op het eerdere 'Tonio', maar is fragmentarischer. Het bevat ook zijn dankrede bij het krijgen van de P.C. Hooftprijs.

Jens Peter Jacobsen: Niels Lyhne. (idem) Vert. Annelies van Hees. Wereldbibliotheek, Amsterdam; euro 19,90

Terecht herontdekte Deense klassieker uit 1880, bewonderd door Thomas Mann, munt uit in fijnzinnige ironie bij het portret van een jongeman die kunstenaar wil worden: "Sommige van die jonge mensen vonden dat lang haar, grote jachtlaarzen en een licht gebrek aan hygiëne gunstig waren voor hun ideeën."

Thomas van Aalten: Leeuwenstrijd. Nieuw Amsterdam, Amsterdam; 384 blz. euro 19,95

Met zijn familieroman 'De schuldigen' boekte Van Aalten eerder enig succes. In 'Leeuwenstrijd' draait het om de Dona's, die in de jaren twintig van Italië naar Limburg verhuizen en richting 2012 hun oude normen voor nieuwe inruilen: "Ik was in mijn vaders ogen een watje, een provocateur, een profiteur, ik kende niet de arbeidersmentaliteit."

Yuri Herrera: Voortekenen van het einde van de wereld. Vert. Heijo Alting. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 107 blz. euro 17,90

"Er was nog licht, maar de hemel werd snel donkerder, als een immense plas bloed die opdroogt." Roman over een Mexicaanse die de grens naar de VS oversteekt. Herrera geldt als een van de grote, nieuwe Latijns-Amerikaanse schrijvers.

Jennifer Clement: Gebed voor de vermisten. (Prayers for the Stolen) Vert. Molly van Gelder. De Bezige Bij, Amsterdam; 237 blz. euro 17,90

"Toen Concha werd ontslagen, kwam ze met twee dingen op de berg terug: een baby in haar buik en een bundel peso's in haar hand." De Amerikaanse antropologe Clement baseerde deze indringende roman op gesprekken met Mexicaanse vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden