nieuwe boeken fictie

Verstilde roman over de Franse beeldhouwster Camille Claudel, die dertig jaar doorbracht in een inrichting. Michèle Desbordes (1940-2006) beschrijft hoe ze vergeefs wacht op bezoek: van Rodin, haar broer Paul, of haar moeder. Desbordes’ gevoelige, lang aaneengeregen zinnen zijn mooi vertaald.

Heruitgave van een grootse Vlaamse romancyclus, een ’Kempense queeste naar het mysterie België’, aldus Tom Lanoye. Herdrukt vanwege de 65ste verjaardag van de schrijver op 24 maart.

„Ik wil je neuken JP! Neuken op je bureau in het torentje.” De 21-jarige schrijfster van dit vlot geschreven debuut weet hoe ze aandacht moet trekken. Haar spontane alter ego beleeft avontuurtjes met bekende Nederlanders als Philip Freriks en Karin Bloemen, Vincent van Gogh en JP dus. Mathijsen heeft ook een column in Het Parool.

De antiquaar Thomas Masmeijer is nog maar net in zijn Malinese hotel gearriveerd, als blijkt dat er is ingebroken in zijn winkel in Nederland. „Die inbraak gaat onze reis toch niet verpesten?”, vraagt zijn vrouw nog. Dat blijkt natuurlijk wel het geval. Ondanks goede gesprekken met Afrikanen over geloof en huwelijk, eindigt de reis eindigt als een nachtmerrie. Net iets te houterig geschreven debuutroman.

Na het succes van ’Ik ben niet bang’ probeert de uitgever ook Ammaniti’s (herziene) debuut uit 1993 te slijten. Een fantastische vertelling waarin een Italiaanse jongen in India verzeild raakt, waar zijn longen worden geroofd en vervangen door kieuwen. Verwacht niet zo ontroerd te worden als door ’Ik ben niet bang’, in ’Kieuwen’ is Ammaniti nog niet echt op dreef.

De Engelsman Gale staat bekend om zijn vermogen familieverhoudingen indringend te beschrijven. Hier herbeleeft een 40-jarige, homoseksuele boekhandelaar, tijdens een vakantie in Cornwall, een jeugdtrauma. Goed besproken in The Independent.

Het literair debuut van Van Deijl (1957), journalist bij HP/De Tijd, getuigt van een ’onstilbare honger naar oorlog’, aldus de uitgever. Eén van de personages in deze drie verhalen is een Vietnamveteraan. Hij legt zijn psychiater uit: „ik denk dat ik iets weet, dat ik ergens ben geweest, op de bodem van mijn ziel of zo, waar de meeste mensen bij zichzelf nooit zullen of durven komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden