Nieuwe boeken fictie

Ernst Weiß: De arme verkwister. (Der arme Verschwender) Vert. Hans Driessen en Marion Hardoar. Van Gennep, Amsterdam; 487 blz. € 22,50

De bekendste roman van de Tsjech Ernst Weiß (1882-1940), is nu gelukkig ook vertaald - op een manier die getuigt van groot gevoel voor diens melancholisch-ironische toon: "Ik bekommerde me meestal maar heel weinig om mijn zusje." Weiß verhaalt van een gevoelige jongen die maar blijft hunkeren naar erkenning van zijn autoritaire vader, die hem spottend 'de arme verkwister' blijft noemen. De wijze psychologische roman speelt in Oostenrijk-Hongarije, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Herta Müller: Lage streken. (Niederungen) Vert. Ria van Hengel. De Geus, Breda.; 183 blz. € 18,95

Het debuutvan de Roemeens-Duitse schrijfster, die in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, werd niet eerder in het Nederlands vertaald. Het bevat schetsen van het dorp in Roemenië, waar Müller (1953) opgroeide. Hier al valt Müllers poëtische stijl op: "Ook de ijsbloemen hebben hun eigen bladeren. Ze hebben het gezicht van melkachtige blinde ogen."

Kim Leine: De profeten in de Eeuwigheidsfjord. Vert. Gerard Cruys. De Arbeiderspers, Amsterdam; 582 blz. € 24,95

Epische, zintuiglijk geschreven Deense roman die ons meeneemt naar het Groenland van 1793, vlak na de Franse Revolutie dus. Terwijl een Deense dominee de Groenlanders probeert te kerstenen, breekt onder geloofsgenoten een opstand uit tegen het gezag. Voor wie moet de dominee kiezen?

Eva Stachniak: In het Winterpaleis. Vert. Catalien en Willem van Paassen. Arbeiderspers, Amsterdam; 480 blz. € 24,95

De Pools-Canadese schrijfster schetst in deze sfeervolle historische roman een beeld van het Russische hofleven in de achttiende eeuw. Een Poolse wees wordt er aangesteld als spionne, een Pruisische prinses wordt klaargestoomd voor de rol van tsarina.

Max Niematz: In de schaduw van toekomstige rampen. Atlas Contact, Amsterdam; 219 blz. € 19,95

De held van deze Nederlandse roman, Niematz' achtste boek alweer, voelt dat hij lijdt aan geestelijke armoede. Om daar iets aan te doen rijdt hij in een oude Mercedes naar Wenen. Maar die stad brengt zijn geest niet bepaald tot rust. "Wat er over was van zijn lust om Wenen te bezitten leek nog maar net genoeg om Wenen te verdragen."

Lilian Blom: Slagschaduw. Atlas Contact, Amsterdam; 219 blz. € 19,95

Lilian Blom werd bekend van twee rouwboeken over haar echtgenoot Louis Ferron, 'De tuinkamer' en 'Strijkend licht'. In 'Slagschaduw' krijgt een assertieve oude vrouw het woord, die moeilijk went aan het bejaardentehuis: "De zuster drukt op en knop waardoor ik word opgetild. Als een vis aan de haak." Intusssen ontdekken haar kinderen een trommel met foto's die vragen oproepen. Vragen die hun moeder zou moeten beantwoorden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden