Nieuwe boeken fictie

Javier Marías: Jouw gezicht morgen Vert. Aline Glastra van Loon. Meulenhoff; 1320 blz. euro 19,99

"Vertellen is bijna altijd een geschenk", schrijft Javier Marías op de eerste bladzijde van zijn drieluik 'Jouw gezicht morgen'. "Zelfs wanneer het verhaal gif behelst en toedient, is het een band en schenkt het vertrouwen", vervolgt hij. In dit geval 1320 bladzijden lang, want zo dik is dit boek waarin Marías het verhaal vertelt van Jaime Deza, voormalig docent aan de Universiteit van Oxford die in Engeland als agent voor een geheime organisatie werkt. Deza's taak is te onderzoeken wat mensen in de toekomst zullen doen. 'Een onweerstaanbaar boek', oordeelde Trouw bij een eerdere uitgave van dit magnum opus.

Liane Moriarty: Grote kleine leugens (Big Little Lies) Vert. Liane Moriarty A.W. Bruna; 447 blz. euro 19,99

Australische bestseller-auteur Moriarty ('Geheim van mijn man') geeft een nieuwe, valsere draai aan een Agatha Christie-achtig moordcomplot dat zich afspeelt op een basisschool in een kleine gemeente. Moriarty leeft zich uit op schoolpleinkinnesinne en erger. 'Grappig en griezelig' volgens Stephen King.

Kurt Palka: De Pianobouwer (The Pianomaker) Vert. Inger Limburg en Lucie van Rooijen; 239 blz. euro 19,99

Française arriveert anno 1930 in Canadees dorp en maakt daar veel indruk als ze de leiding neemt in het kerkkoor en pianospeelt tijdens de diensten. Sommige dorpsbewoners zien het minder zitten met deze voormalige eigenaresse van een Noord-Franse pianofabriek. Duurzame ontwrichting dreigt als de vreemdelinge wordt aangeklaagd voor moord.

Gamal Fouad: Oneindig eiland Querido; 327 blz. euro 19,99

Debuut van de in Alexandrië geboren Nederlandse schrijver Gamal Fouad, die deel uitmaakt van het kunstenaarsduo Felix & Mumford. Fouad publiceerde eerder verhalen in Hollands Maandblad en De Gids, en ontving de nieuwe Proza Prijs voor het beste debuutverhaal in een literair tijdschrift. 'Oneindig eiland' gaat over de nog ongepubliceerde schrijver Ka die op de Antillen een schrijfcursus gaat geven, en daar voor een gevierd auteur gehouden wordt. Het eerste probleem dat zich aandient is een deelneemster van begin 50 met een te kort linkerbeen, meer misverstanden volgen.

Tuomas Kyrö: Vroeger was alles beter! Vert. Annemarie Raas. Wereldbibliotheek; 191 blz. euro 19,99

Typisch Finse, opgewekte zwartkijkerij over tachtiger die zijn vrouw, die is opgenomen in een verpleeghuis, 'moeder de vrouw' noemt, en die zelf nooit een stap buiten zijn dorp heeft gezet en toch weet dat de wereld naar de verdommenis gaat. Loutering dreigt als hij door een ongelukje in het ziekenhuis belandt en daar afhankelijk is van alle nieuwerwetsigheden. Auteur Kyrö is een groot bewonderaar van verwante Arto Paasilinna.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden