Nieuwe boeken fictie

John Darnielle: De vijfde aanwijzing. (Wolf in White Van) Vert. David Orthel. Nieuw Amsterdam; 205 blz. euro 17,95

Deze ongewone debuutroman van muzikant Darnielle (1967) voert ons diep in de gedachtenwereld van een eenzame jongen die een zelfontworpen spel op het net zet: "Als je naar het noorden gaat nadat je Las Vegas bent ontvlucht, kun je de hut van de astroloog overslaan."

Kevin Barry: Donker ligt het eiland. Vert. Auke Leistra. De Bezige Bij; 236 blz. euro 17,90

"Ze zeggen weleens dat je maar drie alcoholisten nodig hebt om een kroegje in een provinciestad gaande te houden." Zo luidt één van de beginzinnen in deze bundel met vakkundig geschreven verhalen. Barry publiceerde in tijdschriften als The New Yorker.

Colin Barrett: Jonge gasten. (Young Skins) Vert. Joris Vermeulen. De Bezige Bij; 237 blz. euro 17,90

Ook deze Ier presenteert zich als verhalenschrijver. Maar zijn debuut getuigt van een persoonlijker stijl, waarin het grijzige leven in het door de crisis geteisterde Ierland goed tot zijn recht komt: "De week gaat verder. Vrijdagavond. Het centrum."

Richard Yates: Een goede school. (A Good School) Vert. Marijke Emeis. Arbeiderspers; 207 blz. euro 18,95

De Amerikaan Yates, herontdekt na de indrukwekkende suburbiaroman 'Revolutionary Road' neemt ons in deze korte roman mee naar een even beklemmende wereld: een kostschool in de jaren veertig. Die wordt door Yates onderkoeld, met scherp gevoel voor menselijk sadisme beschreven: "...ik heb een idee: haal Grove, kleed 'm tot op z'n blote kont uit, bind zijn armen en benen vast, draag 'm naar de Stones en leg 'm op de stoep, bellen en wegwezen."

Yves Petry: Liefde bij wijze van spreken. De Bezige Bij; 332 blz. euro 19,90

Na zijn in 2010 met de Libris Prijs bekroonde roman 'De maagd Marino' wordt deze Vlaming ook in Nederland erkend als belangrijk auteur. In zijn nieuwe roman onderwerpt een bestsellerauteur zijn vroegere ik aan een gewetensonderzoek. Was het liefde die hem twintig jaar geleden in een driehoeksverhouding deed belanden - of toch iets minder nobels?

Günter Grass: De woorden van Grimm. Een liefdesverklaring. (Grimms Wörter) Vert. Jan Gielkens. Meulenhoff; 390 blz. euro 29,95

De nieuwe Günter Grass, die hier volgende week door Antoine Verbij besproken wordt, is een liefdesverklaring aan de Duitse taal én een ode aan de gebroeders Grimm, die in 1838 begonnen aan een nooit voltooid woordenboek van de Duitse taal.

Ronald Giphart: Harem. Podium; 382 blz. euro 19,95

Over het leven van fotograaf McDonald Hope gaan de wildste verhalen. Zijn zoon, die zijn debuutroman aan hem wijdt, vraagt zich af wie zijn vader nou eigenlijk was. Ziedaar het onderwerp van deze met vaart geschreven roman, waarin de Giphart-humor niet ontbreekt. "Hoe kan dat nou, dat jij weer in bed belandt met de eerste de beste penis met tenen?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden