Nieuwe boeken fictie

Edouard Louis: Weg met Eddy Bellegeule. (En finir avec Eddy Bellegeule) Vert. Edu Borger. De Bezige Bij; 202 blz. euro 18,90

Franse bestseller over een jongen die niet past in het arbeidersmilieu waar hij opgroeit en daarom wordt gepest.

Toon Tellegen: Het verlangen van de egel. Querido; 134 blz. euro 16,99

In deze nieuwe verhalen wil eenzame egel iemand uitnodigen bij hem op bezoek te komen, maar ziet hij daar bij nader inzien toch vanaf. "Toen egel aan een groot aantal dieren had gedacht waarvan hij niet hoopte dat ze op bezoek zouden komen, ging hij op zijn bed liggen."

Jiri Weil: De hartslag van Moskou. Vert. Kees Mercks. Cossee; 365 blz. euro 26,90

Van de Tsjech Weil (1900-1959) werden in 2012 twee romans vertaald over de Jodenvervolging in Praag, waaronder 'Leven met de ster'. In deze roman uit 1937 verwerkt Weil zijn ervaringen met de Stalindictatuur in de Sovjet-Unie, waar hij in 1933 werd heengestuurd om communistische klassiekers te vertalen, totdat hij werd verbannen naar Centraal-Azië. Naast Weils alter ego Fischer volgen we de dochter van een fabriekseigenaar die ondanks dit verdachte verleden toch modelarbeidster wordt.

William Trevor: Heilige beelden.

(A Bit on the Side) Vert. Sjaak Commandeur. Meulenhoff; 225 blz. euro 19,95. Het verhaal van Lucy Gault. (The Story of Lucy Gault) Vert. Miebeth van Hoorn. 279 blz. euro 19,95

Deze herdruk van twee eerder (in 2003 en 2006) vertaalde Ierse romans moet Trevor, hier inderdaad niet zo bekend als hij verdient, in Nederland nog eens onder de aandacht brengen. 'Heilige beelden' toont hem op zijn best als superieur stilist en melancholieke beschouwer van doodgewone levens, al werd de roman over Lucy Gault, die zich niet van haar ouderlijke landgoed laat verdrijven, bekender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden