Nieuwe boeken fictie

Michael Cunningham: Een wilde zwaan en andere vertellingen (A Wild Swan) Vert. Marijke Versluys. Prometheus; 153 blz. euro 16,95

Wat gebeurt er in een sprookje na 'ze leefden nog lang en gelukkig'?

De geliefde Amerikaanse schrijver Michael Cunningham ('The Hours') slaat aan het '(ont)toveren' in deze bundel waarin we het Beest terugvinden in de rij bij de supermarkt, en Sjaak bij zijn moeder voordat hij zijn koe ruilt tegen magische bonen. "De wraakzuchtige goden zijn alleen uit op de val van de uitzonderlijk gelukkigen", schrijft Cunningham in zijn voorwoord. Maar wij mensen ook eigenlijk. Hij doet het ons voor.

Anne van Veen: Wie ik aan het zijn was Brandt; 174 blz. euro 16,50

Kleinkunstenares en actrice Anne van Veen (dochter van cabaretier Herman en van actrice Marlous Fluitsma) debuteert als romanschrijfster met een verhaal over een studente van de toneelschool die in de ban raakt van een docent, een zonderlinge charmante vijftiger.

Vlot geschreven volwassenwordingsdrama in romantisch academiedecor: "Het kopergeschal, de sidderende viool, het eenzame getokkel, het stappen van de palmas sordas en de oprukkende strijkers waren tot ver op de gang hoorbaar."

Arthur Schnitzler: Late roem Vert. Elly Schippers. Querido; 144 blz. euro 18,99

Arthur Schnitzler (1862-1931) steekt de draak met de pretenties en onzekerheden van schrijvers in deze parodie op de lite- raire bijeenkomsten in het beroemde Weense café Griensteidl.

De oude Eduard Saxberger krijgt een uitnodiging om in de schrijverskring Geestdrift z'n lang geleden geschreven dichtbundel te presenteren. Tot zijn schrik snapt hij niets meer van zijn verheven poëzie van weleer en zien de echte kunstenaars in de kring hem ook niet meer voor vol aan.

Inez van Dullemen: De twee rivieren De Bezige Bij; 155 blz. euro 17,90

Van Dullemen overziet haar schrijversleven vanuit vogelperspectief. Ze mijmert over de landen die ze bezocht, de kunstenaars die haar inspireerden, en over het schrijven zelf dat haar na decennia van schrijverschap nog steeds een roes van verliefdheid kan bezorgen.

Toch zoekt ze steeds vaker de stilte op. "Vandaag ben ik lui. Ik ben oud en dan mag je af en toe best lui zijn. Te vaak heb ik gedaan wat anderen wilden, nu doe ik wat ik zelf wil."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden