Nieuwe boeken fictie

Amélie Nothomb: Blauwbaard. (Barbe blue) Vert. Bart Kraamer. Prometheus, Amsterdam; 287 blz. € 15

De Belgische sterschrijfster Amélie Nothomb verplaatst het verhaal van Blauwbaard naar het Parijs van nu. Jonge blom Saturnie zoekt een kamer en komt terecht bij don Elemiro Nibal y Milcar, een geheimzinnige vrijgezel, die haar de toegang tot sommige kamers strikt verbiedt. Niettemin worden de twee vertrouwelijk. Saturnie: "Hebt u nooit overwogen om in therapie te gaan?"

Steven Amsterdam: Familie-magie. (What the Family Needed) Vert. Frans van der Wiel. Nieuw Amsterdam; 240 blz. € 19,95

Vlot geschreven roman over een meisje en na haar ouders' scheiding weer opkrabbelt en steun vindt bij haar neef. Goed verkocht in Australië.

Manu Joseph: Het onzichtbare geluk van andere mensen. (The Illicit Happiness of Other People) Podium, Amsterdam; 349 blz. € 22,50

De Indiase schrijver maakt indruk met zijn debuut 'Serious Men'. In deze nieuwe tragikomische roman, die zich afspeelt in de jaren tachtig, schetst wederom een scherp beeld van het het moderne India. Nadat zijn getalenteerde, zeventienjarige zoon zelfmoord heeft gepleegd, gaat een vader op zoek naar antwoorden, onder meer in de stripverhalen die de jongen naliet.

Joseph O'Connor: Alles goed? (Where Have You Been?) Vert. Harm Damsma en Niek Miedema. Prometheus, Amsterdam; 287 blz. € 15

Novelle van de Ierse schrijver die bekend werd met zijn emigratieroman 'Stella Maris' en met het latere 'Redemption Falls'. Een man die na een scheiding hevig in de war is geraakt en net aan het opkrabbelen is, ontmoet een vrouw met wie hij langzaam intiem wordt. Totdat zijn ex zich plotseling aandient. De hier vertaalde novelle is maar een deel van het Engelse origineel, de vertaling van het hele boek is wel als e-book verkrijgbaar.

Kort verhaal. Afscheidsnummer Winter 2012. Atlas Contact, Amsterdam; 160 blz. € 10

U had het misschien al gehoord: slechts vier literair tijdschriften hebben van het Letterenfonds een zak geld gekregen om de activiteiten voort te zetten. Kort verhaal (voorheen De Tweede Ronde) hoort daar niet bij. Dat is jammer, juist omdat het tijdschrift zich niet alleen specialiseerde in korte verhalen uit binnen- en buitenland (in dit nummer onder meer van Guy de Maupassant en Joyce Carol Oates), maar ook in light verse. Zo besluit Ivo de Wijs zijn gedicht 'Adieu': "Ik liep eenzaam buiten met een kwaaie kop / Als ik ergens niet mag roken, houdt het op!"

Amity Gaige: Schroder. (Schroder) Vert. Mieke Trouw en Wim Scherpenisse. Agathon (Unieboek), Houten; 301 blz. € 19,95

Vanuit de gevangenis legt een gescheiden man aan zijn ex-vrouw een getuigenis af van zijn leven, en van de misstappen die hij maakte. De Amerikaanse pers was erg te spreken over het diffuse mengsel van spijt en zelfrechtvaardiging waarin Amity Gaige haar lezers onderdompelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden