nieuwe boeken fictie

Juli Zeh: Vrije val. Anthos, Amsterdam. ISBN 9789041412911; 268 blz. euro19,95

Na haar indrukwekkende roman ’Speeldrift’, geldt Juli Zeh als een van dé beloftes van de Duitse literatuur. In ’Vrije val’ verloochent ze haar vak als juriste niet: het boek kan gezien worden als filosofische detective. Het speelt zich af tussen wetenschappers. Eén van hen pleegt een moord om zijn ontvoerde zoontje vrij te krijgen. Als de gijzelaars hun belofte niet nakomen, gaat hij naar de politie, maar verzwijgt zijn eigen misdaad.

Bert Natter: Begeerte heeft ons aangeraakt. Thomas Rap, Amsterdam. ISBN 9789060057155; 271 blz. euro17,90

Bert Natter, kunsthistoricus, schreef onder meer jeugdboeken, maar debuteert nu voor volwassenen met een liefdesroman die zich afspeelt in Enschede. Op laconieke toon verhaalt Natter van een restaurateur van muziekinstrumenten die zijn beste vriend bij de vuurwerkramp heeft verloren. En die redeloos verliefd wordt op een klaveciniste. Ook het verlangen naar haar blijft onderkoeld beschreven: „Daarna deed ik vergeefse pogingen mijn erectie met de lectuur van Plato te bestrijden.”

Sara Young: Wieg van mijn vijand. Vert. Marga Blankestijn. Archipel, Amsterdam. ISBN 9789063053376; 383 blz. euro19,95

Deze Amerikaanse roman begint in Schiedam, 1942. De Pools-Joodse Cyrla is haar land ontvlucht, maar haar Nederlandse nichtje Annika brengt haar in gevaar door haar affaire met een Duitser. Cyrla, die exact op haar nichtje lijkt, duikt onder in een Lebensbornkliniek. Allemaal nogal onwaarschijnlijk, maar Young, ervaren kinderboekenauteur, heeft wel gevoel voor drama.

Rebecca Miller: De geheime levens van Pippa Lee. Vert. Boukje Verheij. De Harmonie, Amsterdam. ISBN 9789061698517; 239 blz. euro17,90

Rebecca Miller is dochter van toneelschrijver Arthur Miller én echtgenote van acteur Daniel Day-Lewis. Genoeg stof voor een roman over een jonge vrouw met een beroemde, maar veel oudere echtgenoot. Deze Pippa dénkt dat ze gelukkig is. Maar als haar man – met haar – wil gaan wonen in een besloten gemeenschap voor senioren, knapt er iets. Engelse critici vonden dat Pippa ook ná haar bewustwording een nogal leeg karakter bleef. Een verfilming is niettemin al in de maak.

Gerrit Jan Zwier: Naar de rand van de kaart. Reis door Patagonië en langs Zuid-Atlantische eilanden. Atlas, Amsterdam. ISBN 9789045006284; 191 blz. euro18,50

Zwier, onvermoeibare globetrotter, neemt ons dit keer mee naar Patagonië en naar afgelegen eilanden zoals Tristan da Cunha en St. Helena. „’IJsberg op twee uur!’ klonk het soms vanaf de brug. Of: ’Walvissen aan bakboord’.”

Barbara Stoeltie: Lijfsbehoud. Nieuw Amsterdam. ISBN 9789046803486; 156 blz. euro14,50

„’Nee, Dienie’, antwoord ik streng. ’De albums van mijn moeder gaan met de vuilniswagen mee’.” In het debuut van Barbara Stoeltie, vooral bekend van haar boeken over mooi ingerichte huizen, denkt een dochter na over de schade die haar dominante moeder haar heeft toegebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden