nieuwe boeken fictie

Poëtische Sardeense novelle rond een zachtaardige eigenaresse van een hotel, die weigert haar grond te verkopen en zo uit te leveren aan het beton, dat overal aan de Sardeense kust verrijst. Bij haar vindt een jong, verwaarloosd meisje de warmte die ze thuis mist. Agus’ vorig jaar vertaalde novelle ’Het huis in de via Manno’ stond vorig jaar in Ronald de Rooys lijstje met beste boeken.

Rachel Cusk werd hier vooral bekend met ’Arlington Park’, waarin ze raak het benauwde leven van een stel huisvrouwen schetst. Hier doet ze verslag van haar ’ontsnapping’, met man en kinderen, naar Italië. Een zomer lang neemt Cusk de tijd om het landschap in zich op te nemen en te peinzen over kunst, eten, reizen. Nooit té highbrow, wel verrassend en vol mooi lopende zinnen. Over Napels: „Beeldschone vrouwen lopen op ranke, levensbedreigende schoenen behoedzaam tussen de rotzooi door.”

Derde deel van Boons Verzameld Werk. In ’Vergeten straat’ (1946) wordt een doodlopende straat omgevormd tot commune. Met uitgebreid nawoord, waarin ontstaan en ontvangst van het boek worden toegelicht. Boon zelf was er later niet meer zo over te spreken.

Sterke-vrouwen-roman, geprezen door Oprah Winfrey. Heldin Olivia moet anno 1938, als een ijskoude winter Kentucky teistert, zien rond te komen van haar kruidenierszaak, en draagt ook zorg voor haar kleinzoon (moeder is er vandoor) en een groep wolven, bedreigd door jagers. Olivia: „Misschien zie ik u nog wel eens voor een wild dier aan en schiet ik u neer. Twee keer.”

Of je het nu irritant vindt, of fascinerend: er is in Nederland nauwelijks een dagboek te vinden dat zo gedetailleerd alle twijfels en worstelingen van een (vrouwen)leven in kaart brengt. De eeuwig gekwelde Vogels brengt in dit alweer zesde deel haar boek ’Kanker’ uit. De reactie van haar man, voor wie ze het geschreven heeft, is niet zoals verwacht (hij heeft het met ’totale onverschilligheid’ naast zich neergelegd), wat het toch al moeizame huwelijk nog verder onder drukzet.

Als roman gepresenteerd levensverhaal dat in onsentimentele, fragmentarische stijl kond doet van een gecompliceerd leven. Loni Wolf, dochter van een ’moffenhoer’, vlucht na de oorlog naar Zürich, belandt in de prostitutie, trouwt, krijgt een kind dat aan een spierziekte lijdt. En bezoekt nog één keer haar hoogbejaarde moeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden