Nieuwe boeken fictie

Alexis Jenni: In tijden van oorlog (L'Art français de la guerre) Vert. Henriëtte Gorthuis en Jeanne Holierhoek. De Geus, Breda; 637 blz. € 25

Met dit panoramische debuut won Alexis Jenni de belangijkste literaire prijs van Frankrijk, de Prix Goncourt. Drie oorlogen trekken voorbij aan de hand van het leven van een kunstschilder, die betrokken was bij het verzet tegen de Duitsers, bij de oorlog in Indochina én bij de burgeroorlog in Algerije.

Edna O'Brien: Heiligen en zondaars. (Saints and Sinners) Vert. Janneke Zwart. De Bezige Bij, Amsterdam; 221 blz. € 19,90

De Ierse Edna O'Brien (1930), al meer dan een halve eeuw actief als schrijfster, spreidt in deze nieuwe bundel een levendige vertelkunst tentoon die je van een 82-jarige misschien niet meteen zou verwachten. Een vrouw herinnert zich, terwijl ze door Manhattan loopt, een hartstochtelijk relatie van weleer: "Ik heb me nooit eerder zo levend gevoeld, zo razend levend."

Colm Tóibín: De lege familie. (The Empty Family) Vert. Anneke Bok. De Geus, Breda; 315 blz. € 22,50

In deze verhalenbundel van de Ier Tóibín gaat het, net als in zijn recente roman Brooklyn', om mensen die hebben gebroken met hun verleden. Zoals Málik, die in Barcelona verwikkeld raakt in een homoseksuele affaire met een andere immigrant.

Rosa Liksom: Coupé Nr 6. Vert. Annemarie Raas. Podium, Amsterdam; 221 blz. € 17,50

In de coupé van de Transsiberië-expres zijn een jonge Finse en een oudere Rus tot elkaar veroordeeld. De eigenzinnige Finse auteur vat niet alleen hun gesprekken, maar ook de natuur langs de rails in avontuurlijke beelden: "Een havik zit op de heup van een turkooisen wolk en kijkt naar de trein die als een worm voorbijglijdt."

Philippe Claudel: Geuren. (Parfums) Vert. Manik Sarkar. De Bezige Bij, Amsterdam; 202 blz. € 17,50

Veel lezers kennen Claudel van ijzingwekkende oorlogsdrama's als 'Grijze zielen'. Hij heeft ook een zachtere kant. Hier worden geuren de kapstok voor herinneringen, van 'schone lakens' en 'kaneel', tot 'asfalt'of 'gymzaal'.

Martin Schouten: Het paling-

oproer. Gibbon, Amsterdam;

205 blz. € 17,50

"'De staat moet worden afgeschaft', zegt Bart van Ommeren in het Volkspark." Journalistschrijver Martin Schouten (1938) roept in zijn nieuwe roman een beeld op van Amsterdam in het jaar 1880. De stad was destijds het werkterrein van zowel de Tachtigers als van Domela Nieuwenhuis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden