nieuwe boeken fictie

Elvira (29) belandt na haar derde zelfmoordpoging bij psychiater Zana Qazi, die zelf een heftig (Koerdisch) verleden heeft. Dat leidt in de derde roman van regisseur/publicist/schrijver Ibrahim Selman (1952) verrassend genoeg tot een erotische komedie: patiënt én psychiater projecteren hun elders opgedane verlangens op elkaar. Selman portretteert het duo met esprit, maar formuleert vaak wat onbeholpen: ,,haar ziel stelde zich via haar ogen aan zijn blikken bloot''. Hij verdient een betere redacteur.

Toon van Mierlo: Het geluk van jonge vaders. Querido, Amsterdam. ISBN 9021474921; 171 blz. 16,95

Relatieroman over twee jonge mannen die allebei vader worden. Een van hen heeft in zijn omgeving ook veel jonge doden te betreuren, maar daar wordt de toon van dit debuut niet minder luchtig van: ,,Je kunt je kind aan een alarm bevestigen, dat begint te piepen zodra het hartje stilvalt, (...) maar als je batterijen samen met je baby de geest geven, wat doe je dan.'' Van Mierlo (1971) is zelf vader van drie kinderen.

Laura Esquivel: Malinche Vert. Ilona van der Werff-Nieuweboer en Felicitas van Wijk-Gertenaar. Arena, Amsterdam; ISBN 9069744627; 215 blz. 16,95

De schrijfster van publiekssucces 'Rode rozen en tortilla's' verbindt de bloederige verovering van Mexico met een romance. Spanjaard Cortes wordt bemind door inlandse Malinalli. Zij valt voor zijn 'lichaam, zijn spieren, zijn kracht, zijn moed, zijn lef en zijn leiderskwaliteiten'. Dat hij haar volk uitmoordt, vormt voor haar hartstocht aanvankelijk geen beletsel.

Paul Gellings: De vulkaan en meisje. De Geus, Breda. ISBN 9044507729; 190 blz. 19,90

,,Het eiland slaapt nog. Een blauwige schemer hangt in de straten, tussen de palmen.'' Gellings (1953) situeert zijn derde roman op een Caribisch vulkaaneiland. Rafael, een pompbediende uit Nederland, worstelt daar met het verleden dat hij ontvlucht is. Ook het eiland blijkt niet zo paradijselijk: Rafaels zwangere vriendin wordt lastiggevallen door de maffia. Gellings debuteerde met het wisselend besproken 'Witte paarden'. Over zijn laatste roman 'Zuidelijke wandelweg' schreef het NRC: ,,Gelllings doet eigenlijk steeds precies wat je al aan ziet komen.''

Peter Adolphsen: Bromsteen. Vert. Edith Koenders. Cossee, Amsterdam. ISBN 9059361075; 90 blz. 12,50

Verzorgd geschreven - en uitgegeven - Deense novelle, die hink-stap-sprong door de vorige eeuw gaat, met een trillende steen als verbindend motief. De steen, gevonden in Zwitserland, gaat van hand tot hand, van een jonge anarchist tot de Joodse Judith (Berlijn 1933), en duikt veel later weer op in Düsseldorf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden