nieuwe boeken fictie

Brandende kwesties snijdt dit boek niet aan. Schippers vraagt aandacht voor het kleine, half vergetene: voor een pension waar Nabokov ooit logeerde, voor de foto's van Philip Mechanicus, voor een boek over bijen in de bibliotheek van Artis. In 2006 won K. Schippers de Libris-prijs voor ’Waar was je nou’, en zo kwam zijn lichtvoetige werk onder aandacht van een groter publiek.

Lyrische roman over een man, een vrouw en een walvis, waarin mythische en bijbelse thema’s (Jona) verwerkt zijn, zonder dat dit de zintuiglijke, beeldende verteltrant in de weg zit. Zakes Mda (1948) is een van de bekendste Zuid-Afrikaanse romanciers. Dit is zijn vijfde roman.

„Alice Sebold spaart de lezer niet” schreef Trouw naar aanleiding van het verkrachtingsdrama ’Geluksvogel’. Noch deze, noch Sebolds eerdere ’De wijde hemel’ werd in deze krant erg gunstig besproken: soms raakt haar werk de kitsch, vonden de critici. Ook Sebolds nieuwste snijdt een heftig thema aan: een vrouw vermoordt haar 88-jarige, demente moeder. Met die moord begint het boek. Daarop blikt de vertelster terug op een ingewikkelde moeder-dochterrelatie.

„Hoe kan iemand met jouw achtergrond in vredesnaam op zo’n post belanden?” vragen zijn vrienden de kersverse staatssecretaris van milieu. Deze Michiel was vroeger immers milieuactivist. En zulke idealisten krijgt hij, in de loop van de roman, tegen zich. Fresco kan bij haar gedetailleerde kenschets van het leven in hoge politieke regionen putten uit eigen ervaring. Ze werkte jarenlang voor de VN, is nuhoogleraar duurzame ontwikkeling in Amsterdam, en kroonlid van de Ser. Ook in haar eerdere werk, zoals de goed ontvangen roman ’De kosmopolieten’ (2003), draait het om het thema engagement.

Een (gekleurd) kijkje in de keuken van Nederlandse weekbladen als Vrij Nederland en Opzij. De auteur werkte 25 jaar lang bij de Weekbladpers, en doet daarvan bewust níet objectief verslag. Hoofdrolspelers als Jan Blokker, Rinus Ferdinandusse en Theo Bouwman worden overigens wel met naam en toenaam genoemd.

Als Hatice door haar vader uitgehuwelijkt dreigt te worden, gaat ze er vandoor. Vader reageert de schande af op Hatice’ moeder. De debuutroman van Numan üzer (Ankara, 1946), die sinds 1975 in Nederland, woont, is goed geschreven en geeft een genuanceerd beeld van een door eerwraak verscheurde familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden