Nieuwe boeken fictie

Roxane Gay: In ongetemde staat. (An Untamed State) Vert. Aleid van Eekelen-Benders. Cargo; 365 blz. euro 19,90

"We hielden van Haïti. We haatten Haïti. We begrepen Haïti niet en kenden het niet." Als de Haïtiaans-Amerikaanse Mireille met man en pasgeboren kind op familiebezoek gaat in Haïti, wordt ze ontvoerd. Gay, die furore maakte met haar essaybundel 'Bad Feminist', beschrijft Mireille's gevangenschap zo overtuigend dat het de lezer niet in de koude kleren gaat zitten.

Peter Drehmanns: De brand in alles. Marmer; 280 blz. euro 19,95

"Naast de kapel bevond zich een drankwinkel, een van de weinige gelegenheden in Helst waar je nog iets kon kopen." Plaats van handeling in de negende roman van Drehmanns, ook criticus, is een fictieve Brusselse randgemeente, die de ideale locatie zou kunnen zijn voor een film over een pyromaan - althans, dat denkt locatiescout Bram Kiezel. Maar al snel blijkt de buurt wel hele foute types te herbergen. Rob Schouten typeerde Drehmanns' roman 'De schrijver en zijn meisjes' (2012) als een vermakelijke, maar weinig urgente roman.

Renate Dorrestein: Weerwater. Podium; 301 blz. euro 19,50

Over vermaak gesproken: daarvoor bent u bij Dorrestein ook aan het juiste adres. Haar nieuwe roman speelt zich af onder overlevenden van een watersnoodramp in Almere. Dat gegeven leidt tot lichtvoetige schetsen van rampen zoals die zich in Nederland zomaar voor zouden kunnen doen. "Nu Lelystad van de aardbodem was verdwenen, stond het gemaal waarschijnlijk stil en kon het kwel- water ieder moment onder de dijk door sijpelen." Alles wat mis kan gaan gaat mis, maar sommige Almeerse vrouwen worden wonderbaarlijk gespaard.

Gonzalo Torné: Echtscheiding in de lucht. Vert. Arie van der Wal. AtlasContact; 411 blz. euro 24,90

Spaanse huwelijksroman. Torné (Barcelona, 1976) laat een hertrouwde veertiger terugkijken op een eerder huwelijk dat strandde, hoewel de herinnering aan de aantrekkelijke Helen de held nooit helemaal verlaten heeft. "Iets moet ik goed gedaan hebben dat Helen bereid was haar nieuwe levensproject te improviseren op die twee bevredigde lichamen." De vorm waarin Torné de klaagzang giet, een lange monoloog, zal niet iedereen aanspreken, maar wordt wel knap volgehouden.

Leon Verdonschot: Alles van elkaar. Thomas Rap; 201 blz. euro 17,90

"'Jezus Christus', zei Ramon. 'Wat een verhaal. Het lijkt wel een film. Ik weet alleen niet precies in welk vakje die bij de videotheek staat'." Een typerende zin uit de nieuwe Verdonschot, die zich afspeelt onder drie jeugdvrienden die in Thailand van plan zijn hun vriendschap te vieren. Maar dan blijkt dat een vriendin van één van hen mails heeft geopend die niet voor haar ogen bestemd waren - iets met ingehuurde prostituees. De vrouwen krijgen in dit boek weinig tot geen psychologische diepte ('Perla's lijf was weldadig, haar borsten óverdadig'), maar de mannen ook niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden