Nieuwe boeken fictie

Kazuo Ishiguro: Vergeten reus. (The Buried Giant) Vert. Bartho Kriek. Atlas Contact; 364 blz. euro 24,99

Grote thema's als liefde en sterven worden door de Japans-Engelse Ishiguro (Nagasaki, 1954) geheimzinnig-subtiel behandeld. Denk maar aan 'The Remains of the Day' en 'Never Let Me Go'. In 'Vergeten reus' onderneemt een ouder echtpaar door een woest landschap een zoektocht naar hun zoon.

Typisch Ishiguro: in het geheimzinnige land wonen nog trollen.

"Boven de rivieren en moerassen hingen kille nevels, wat de trollen die toen nog in dit land voorkwamen maar al te goed van pas kwam."

Wallace Stevens: Wat behouden blijft. (Crossing to Safety) Vert. Edzard Krol. Lebowski; 414 blz. euro 19,95

"Geen banen. Half augustus zouden we op straat staan. Een akelige tijd, die je maar beter kunt vergeten." Met ouderwetse 'Stoner-achtige' aandacht voor en mededogen met zijn personages beschrijft Stevens (1879 - 1955) twee stellen die elkaar tijdens de Depressie-jaren ontmoeten en vier decennia lief en leed delen. Zeer de moeite.

Ann-Marie McDonald: In haar lichaam besloten. (Adult Onset) Vert. Inger Limburg en Lucie van Rooijen. Nijgh & Van Ditmar; 373 blz. euro 19,99

Met 'Laten we aanbidden' en 'De kraaien zullen het zeggen' heeft McDonald ook in Nederland een publiek veroverd. In haar nieuwe roman kiest een matig succesvolle schrijfster ervoor weer huisvrouw en moeder te worden. Maar al snel komen de muren op haar af.

Alex Boogers: Alleen met de goden. Podium; 518 blz. euro 19,95

In zijn vorige roman verplaatste Boogers (1970) zich in de Rotterdamse Sedar Soares, die na het gooien van een sneeuwbal doodgeschoten werd.

In zijn nieuwe, zevende roman zet hij in onopgesmukt proza een elfjarige jongen uit een achterstandsmilieu neer. "Pappa Leeuw zat nu al zes maanden in de gevangenis, en mijn moeder zei dat we geen geld hadden om mijn verjaardag te vieren."

De boksschool én het schrijven geven hem zelfvertrouwen.

Bert Natter: Remington. Thomas Rap; 221 blz. euro 18,90

Oude dichter rijdt met zijn zoon (kunstenaar) in een oude Mercedes van Hamburg terug naar Nederland. Tijdens die rit, doorsneden met herinneringen, leren vader en zoon elkaar beter kennen. "'In deze straat woonde Otto Lidenbrock' / 'Nooit van gehoord' / 'Neen? een gebrek aan je opvoeding, knul.'"

Natters debuut 'Begeerte heeft ons aangeraakt' (2008) werd twee keer bekroond.

Marita de Sterck: Vuil vel. Bezige Bij Antwerpen; 270 blz. euro 24,90

"Het wilde varken zei: ik zal van droefheid sterven als de oudste dochter niet de mijne wordt." Het derde boek waarin De Sterck (een naam in de jeugdliteratuur) volksverhalen en sprookjes in hun oorspronkelijke, rauwe vorm presenteert. Uit vergeten archieven diepte ze dit keer veertig gedurfde Vlaamse volksverhalen op zonder die te kuisen van agressieve en erotische passages. Stoer geïllustreerd door Jonas Thys.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden