Nieuwe boeken fictie

Thijs Römer: Weemoedt. Over gevallen sterren en dingen die voorbijgaan. Gloriae; 191 blz. euro 17,95

Na collega's als Loes Wouterson, Rik Launspach, Hans Dagelet, en Halina Reijn debuteert nu ook acteur Thijs Römer als schrijver met een autobiografisch getinte roman. Alter ego talentmanager Job Weemoedt lijkt zijn sterren voor alle valkuilen van de entertainmentindustrie te kunnen behoeden tot hij er zelf in stort, en afreist naar de Bourgogne om af te rekenen met zijn eigen verleden en dat van zijn succesvollere ex-cliënten in wie wij ongetwijfeld ook echte BN'ers zullen herkennen. Couperus wordt geciteerd in de titel, maar Römers stijl klinkt eigentijds: "Wat restte was de kater, hoofdpijn. Vanaf nu werd het alleen maar minder. Voor zover het er al niet heel bescheten voor stond."

A.L. Snijders: De libelleman AFDH uitgevers; 323 blz. euro 22,50

A. L. Snijders schrijft al sinds 1991 gedichten maar verwierf pas grotere bekendheid in 2006 met zijn eerste bundel van 336 zeer korte verhalen, ofwel zkv's: "Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk." Komende oktober zal iedere bibliotheekbezoeker kennis kunnen maken met zijn zkv's dankzij de campagne 'Nederland Leest' waarvoor hij een speciale bloemlezing samenstelt. Maar nu is er vast de negende bundel: 'De libelleman'. In het zeer korte verhaal 'De libelleman' vertelt de libelleman aan A.L. Snijders dat hij als goudsmid ooit een zeer klein doosje had gemaakt, met een scharnierend deksel, een millimeter in omvang. A.L. Snijders kan het bijna niet geloven: "Naar huis fietsend mompelde ik dat kan niet dat kan niet dat kan niet."

Hans Dorrestijn: Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis (De kunst van het lijden) Nijgh & Van Ditmar; 304 blz. euro20,-

Bloemlezing van verhalen, liedteksten en poëzie van de 75- jarige cabaretier die in zijn leven meer droef dan blij was. Hier schetst hij een prachtig portret van mentor en idool Willem Wilmink en verklaart hij de liefde aan Harry Mulisch. Dorrestijn bezingt de kunst van het lijden met weemoed: "Wie in het café naar binnen kijkt / Ziet door het raam gezelligheid /Vergis U niet, het is maar schijn / Neem dat maar aan van Dorrestijn."

Remco Campert: Vandaag ben ik een lege kartonnen doos De Bezige Bij; 192 blz. euro 17,90

Verzamelde Volkskrant-columns van Remco Campert over allerlei: de benodigdheden voor het schrijven (schrijfmachine, opschrijfboeken, ijsberen, het Museumplein in geval van ideeën- armoede); vliegeren in de oorlog; zijn verleden in Parijs, zijn boekenmoeheid. Mooie melancholieke columns waarin de schrij- ver regelmatig peinzend afdwaalt naar zijn favoriete collega's, schrijvers als Kousbroek, Nabokov, Szymborska. Boeken lezen mag hij moe zijn, het schrijven blijft Campert trouw: "Oud zijn en nog ouder worden is een intrigerend proces. Het gevaar is dat je je te veel in jezelf verdiept en onbereikbaar wordt voor anderen. Dat is niet mijn ambitie. Ik moet contact houden met de wereld om me heen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden