Nieuwe boeken fictie

Colm Tóibín: Nora (Nora Webster) Vert. Anneke Bok. De Geus; 378 blz. euro 22,95

Sobere, roerende roman van Colm Tóibín over het leven van Nora Webster, een jonge vrouw die net weduwe is geworden en worstelt met het verdriet, het moederschap en de buren in haar provinciestad Enniscorthy, eind jaren zestig in Ierland. Tóibín schreef eerder onder meer 'The Master', over het leven van schrijver Henry James, en het net verfilmde 'Brooklyn', over de jonge Ierse Eilis die verschreurd raakt tussen een liefde in het nieuwe New York en het oude Ierland. 'Nora' baseerde hij op het leven van zijn moeder. Heldin Nora excelleert in kalme, scherpe observaties: "Hij sloeg een andere toon tegen haar aan, een toon zoals hij voorheen nooit zou hebben aangedurfd. Hij sprak alsof hij enig gezag over haar had."

Emmanuel Bove: Het voorgevoel Vert. Mirjam de Veth. De Arbeiderspers; 144 blz. euro 15

In de slipstream van de heruitgave van romans van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano nu ook de heruitgave van 'Het voorgevoel' van Emmanuel Bove (1898-1945), 'de grootste der miskende Franse schrijvers' volgens de Franse krant Libération, ooit ontdekt door Colette, en geliefd bij collega-schrijvers als Samuel Beckett en André Gide. In 'Het voorgevoel' vertelt Bove het verhaal van Charles Benesteau die op een kwade dag breekt met familie, vrienden en zijn baan bij de rechtbank, om een vrij nieuw niet-burgerlijk leven te beginnen in Rue de Vanves, een achterbuurt nabij station Montparnasse.

John Banville: De blauwe gitaar (The Blue Guitar) Vert. Arie Storm. Querido; 310 blz. euro 19,99

De Ierse auteur John Banville won in 2005 de Man Booker Prize voor zijn roman 'De zee' maar haalde dit jaar niet eens de longlist met 'De blauwe gitaar', zijn zestiende roman. Verteller Oliver Orme is gevlucht van minnares, vrouw, huis, zijn wens om te schilderen en zijn spoken uit het verleden. Hij heeft zich teruggetrokken in zijn geboortehuis om daar te bedenken hoe het allemaal zo gekomen is. De roman over een man die er zijn hele leven op heeft gewacht om gered te worden van zichzelf werd door The Guardian geprezen om zijn secure stijl: 'De schrijver houdt woorden tegen het licht als was hij een horlogemaker.'

Penelope Fitzgerald: De blauwe bloem (The Blue Flower) Vert. Johannes Jonkers. Karmijn; 304 blz. euro 19,95

'De boekhandel' van Penelope Fitzgerald was vorig jaar een kassucces en uitgeverij Karmijn komt nu met een tweede roman van Fitzgerald, volgens sommigen haar beste. In de historische roman 'De blauwe bloem' vertelt ze het verhaal van de gepassioneerde dichter Frits von Hardenberg, zoon in een verarmde adellijke achttiende-eeuwse Duitse familie en verliefd op de 12-jarige Sophie. Fitzgerald baseerde zich op de brieven en dagboeken van Friedrich von Hardenberg, beter bekend onder zijn dichtersnaam Novalis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden