Nieuwe boeken fictie

Nadeem Aslam: De tuin van de blinde. (The Blind Man's Garden) Vert. Harm Damsma en Niek Miedema. Atlas Contact, Amsterdam; 412 blz. euro 21,95

Actuele roman over twee Pakistaanse broers die na 9/11 naar Afghanistan vertrekken om gewonden te helpen. Een van hen komt om. De ander gaat hem zoeken, al wil hij ook naar huis, naar de vrouw op wie hij verliefd is. Maar ook daar zetten islamistische terreur én Amerikaans tegengeweld het leven zwaar onder druk. Over de vorige roman van de Pakistaans-Engelse Nadeem Aslam schreef Amal Chatterjee in Trouw: "Deze lyrische maar beslist onsentimentele roman brengt ons dichter bij de Afghaanse werkelijkheid."

John Willams: Stoner. Luisterboek Voorgelezen door Jan Donkers. Rubinstein, Amsterdam; 8 cd's euro 24,95

De herontdekte Amerikaanse roman, nu ook voor luisteraars.

Etgar Keret: Superlijm. Vert. Ruben Verhasselt. Podium, Amsterdam; 225 blz. euro 18,50

Alsnog vertaalde debuutbundel van de schrijver Etgar Keret (1967), die met zijn lichtvoetige en rake korte verhalen lange tijd gold als een van de talenten van de Israëlische literatuur. Deze verhalen uit zijn beginjaren spelen zich deels af onder dienstplichtige soldaten: "Het peloton stond opgesteld in rotten van drie op het zanderige veld."

Ernst Timmer: Florijn. Prometheus, Amsterdam; 175 blz. euro 15

'Een schrijver voor fijnproevers' noemde Rob Schouten Ernst Timmer, naar aanleiding van zijn vorige roman 'De Noordzee opening'. Zijn nieuwe boek lijkt zeker niet ongeschikt voor een groter publiek. Timmer, zelf ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg, schetst het portret van een schuwe kluizenaar, van zijn hond én van de zorgverleners die op het onaangepaste koppel worden afgestuurd.

Isaac Babel: De rode ruiterij en alle andere verhalen. Vert. Froukje Slofstra. Van Oorschot, Amsterdam; 570 blz. euro 45 (tot 1 augustus euro 40)

"De schoten hadden hem in het gezicht getroffen, zijn wangen waren bezaaid met wonden, zijn tong was uitgerukt." Isaac Babel (1894-1940), opgegroeid in Odessa, uitte zijn desillusie over de oorlog en de terreur waarin de Russische Revolutie al snel ontaardde, in ijzig kalm registrerende verhalen over de slacht- offers. Die verhalen bezorgden hem eeuwige roem als verteller, maar daar had hij weinig plezier van. Stalin liet hem in 1940 vermoorden.

Cees Nooteboom: Continent in beweging. Alle Zuid- en Midden-Amerikaanse reizen. De Bezige Bij, Amsterdam; 267 blz. euro 19,90

"Urenlang dansen ze door, die nacht. De vrouwen in soms wel zeven felgekleurde rokken, de mannen in zilveren, met parels bezette kostuums (...)." Nooteboom is een kijkende, peinzende reiziger. Wie van die gedistantieerde aanpak en van zijn elegante stijl houdt, kan blij zijn met deze verzameling van zijn Latijns-Amerikaanse reisverhalen. Er is ook een boek met zijn Australische reisverhalen bijeengebracht, onder de titel 'Eilanden, rif en regenwoud'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden