Nieuwe boeken fictie

Per Olov Enquist: Het boek der gelijkenissen. Vert. Cora Polet. Anthos, Amsterdam; 206 blz. euro 21,95

De Zweed Per Olov Enquist veroverde Nederland met 'Het bezoek van de lijfarts'. In zijn nieuwe, autobiografische roman, gebaseerd op zijn eigen leven (en in Zweden enthousiast onthaald) kijkt een man terug op zijn jeugd als zoon van een strenggelovige moeder. Op een dag wordt hij verleid door de vijftigjarige buurvrouw. Het voelt als een bevrijding.

Michael Chabon: De laatste oplossing. (The Final Solution) Anthos, Amsterdam; 118 blz. euro 12,95

De Amerikaan Chabon (1963), cultauteur van boeken over stripcultuur ('De wonderlijke avonturen van Cavalier & Clay') en over vinylmuzieknostalgie in Californië ('Telegraph Avenue') gebruikt zijn virtuoze fantasie nu voor een novelle over een 89-jarige ex-detective die geïntrigeerd raakt door de cijferreeksen uitspuwende papegaai van een uit nazi-Duitsland gevlucht jongetje.

Marc Reugebrink: Het Belgisch huwelijk. De Bezige Bij, Amsterdam; 222 blz. euro 19,99

De synopsis van deze roman doet vermoeden dat de naar Gent uitgeweken Nederlander Reugebrink hier dicht bij zijn eigen geschiedenis blijft: Hollander Max, die een hekel heeft gekegen aan zijn landgenoten, trouwt met een Vlaamse, maar blijkt te overspannen verwachtingen te hebben van dit nieuwe avontuur. "Dit is een land waarin bestaande hiërarchieën nooit fundamenteel in vraag worden gesteld."

Igor Cornelissen: Wie was Hans Boslowits? Bas Lubberhuizen, Amsterdam; 79 blz. euro 14,95

'De ondergang van de familie Boslowits' van Gerard Reve behoort tot onze aangrijpendste oorlogsromans. Dit boekje gaat na wie de echte mensen waren achter het verhaal van een Joodse familie met een zwakzinnige zoon die op transport gesteld wordt.

Philippe Grimbert: Het jurkje van Paul (La petite robe de Paul) Vert. Jan Versteeg. World Editions, Breda; 125 blz. euro 14,95

Fraai vertaalde, in herkenbaar alledaags decor geplaatste novelle over een man die om voor hemzelf onverklaarbare redenen een wit meisjesjurkje koopt en dat voor zijn vrouw verborgen houdt.

Jean Échenoz: Flitsen. (Des éclairs) Vert. Martin de Haan en Jan Piter van der Sterre. World Editions, Breda; 152 blz. euro 14,95

Subtiel-geestige Franse novelle over een autistische uitvinder die ruziemaakt met Edison, in New York wordt ontdekt, maar zo onhandig is dat anderen zijn ideeën inpikken. Échenoz werd in Nederland vooral bekend met zijn roman 'Ik ben weg'.

E.L. Doctorow: Andrews hersenen. (Andrew's Brain) Vert. Sjaak Commandeur. De Bezige Bij, Amsterdam; 171 blz. euro 17,90

Reis door de hersenen van een cognitiewetenschapper die 'onbedoeld ongelukken veroorzaakt', zo kondigt de uitgever de nieuwe Doctorow aan. In diens terugblik speelt de liefde een grote rol, voor vrouwen, maar ook voor zijn stad, New York.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden