nieuwe boeken fictie

Veel wordt hij niet meer gelezen, maar midden 20ste-eeuw gold deze Fransman als een van de invloedrijkste romanciers en denkers van Europa. Gide (1869-1951) introduceerde het modernisme in Frankrijk (bijvoorbeeld de innerlijke mono

loog) en stond bekend om zijn onconventionele opvattingen. In dit dagboek, een keuze, wil hij zich ’aan zichzelf kenbaar maken’, zoals de vertaalster in haar nawoord uitlegt. Introspectie dus, bijvoorbeeld over geloofskwesties: ,,6 november 1927. Ik ben een ongelovige. Ik zal nooit een goddeloze worden.’’ Maar zoals dat hoort in een dagboek, bericht Gide over zijn héle leven, over schrijven en lezen, over zijn reizen (onder andere naar Nederland) en zijn liefde voor jongens.

Een mooie aanvulling, of eigenlijk voorafje bij het bovenstaande dagboek is dit zelfportret, waarin Gide zijn moeizame weg tot zichzelf beschrijft: het besef dat hij niet is als de anderen beknelt hem jarenlang, op school, en te midden van vrienden voor wie hij zijn homoseksualiteit verborgen moet houden. Uiteindelijk beseft hij dat hij schrijver moet worden. Dit is het 50ste deel in de serie 20ste-eeuwse klassiekers, een reeks met weinig voor de hand liggende titels. Ook andere titels, herdrukken, worden tijdens de zomermaanden in prijs verlaagd: ’Zomerleven’ van Cyriel Buysse (euro 12,50), ’Kruisende lijnen’ van Junichiro Tanizaki (euro 19,90), ’Marcovaldo’ van Italo Calvino: (euro 10 ).

In dezelfde serie, maar geen herdruk, is deze vertaling van The Albatross (1947), inmiddels verfilmd als ’Being Julia’. Deze Julia is actrice in het Engeland van de jaren dertig. Maar als de voorstelling is afgelopen, houdt ze niet op met toneelspelen. In haar privé-leven houdt ze voortdurend de schone schijn op. Als er enige twijfel rijst aan haar capaciteiten als actrice en als moeder, raakt Julia in een crisis.

Zweedse roman over Joeri Gagarin en de begindagen van de ruimtevaart. Bijzonder is dat deze nog niet zo bekende schrijfster zich zo goed heeft weten in te leven in de gedachten, de dromen en ervaringen van de eerste kosmonauten. ,,De enorme zwaarte die op mijn borst had gedrukt verdween meteen. De kosmos had mij zijn eerste geschenk gegeven. Ik was gewichtloos.’’ Goed besproken in de Zweedse pers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden