Nieuwe boeken fictie

Ben Lerner: 22.04. Vert. Athur Wevers; Atlas Contact; 301 blz. euro 19,99

In de nieuwe roman van deze Amerikaan (die al indruk maakte met 'Vertrek naar station Atocha') worstelt een net doorgebroken schrijver met allerlei nieuwe onzekerheden. De hulp van zijn beste vriendin blijkt niet helemaal zonder bijbedoerlingen. "Haar steun was moreel en praktisch, maar ook ingegeven door eigenbelang aangezien Alex onlangs had voorgesteld zich door mijn sperma te laten bevruchten."

Adam Foulds: In de wolfsmuil. (In the Wolf's Mouth) Vert. Jan Fastenau. Atlas Contact; 284 blz. euro 21,99

"Will voelde zich alleen tussen die beesten, alleen met zijn intellect en zijn bittere gedachten." Tegen het decor van een nog niet bevrijd Sicilië volgen we twee geallieerden in hun pogingen Italië op de been te krijgen. The Guardian oordeelde dat de personages van Foulds net geen karikaturen worden dankzij diens begrip voor de verschrikkingen van de oorlog.

Ernst Haffner: Bloedbroeders. (Blutsbrüder) Vert. Anne Folkertsma. De Bezige Bij; 167 blz. euro 18,90

Onlangs werd deze roman uit 1932 over Berlijn in de crisisjaren herdrukt. Haffner, een socialist en journalist van wie na 1938 niets meer werd vernomen, schildert de metropool als poel van verderf en lichte zeden. "Uit de ondergrondse biertent van de Ufa borrelt een joelende meute bezoekers op." Duitse kranten reageerden lyrisch.

Martin Schouten: Kippensoep met Cor. Gibbon; 176 blz. euro 17,50

"In het restaurant van de Hema op de Nieuwendijk beet Cor in een tompouce."

In korte hoofdstukken en met fijne ironie schetst Martin Schouten (auteur van onder meer 'Het palingoproer') een beeld van het leven van een bejaarde man en diens dagelijks doen en laten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden