Nieuwe boeken fictie

Joseph O'Connor: De nacht is jong. Vert. Harm Damsma en Niek Miedema. Ambo Anthos; 371 blz. euro 21,99

De Ier O'Connor (1963, zus van zangeres Sinead) brak door met de scheepsroman 'Stella Maris', maar publiceerde sindsdien veel meer, waaronder de liefdesroman 'Volgspot'. 'De nacht is jong' gaat over de opkomst van een popgroep in het Thatcher-tijdperk en het geploeter op weg naar succes. Dat wordt zoals we gewend zijn van O'Connor met humor beschreven: "Mijn gitaarspel ging vooruit, maar ik zakte wel voor mijn eerste jaar."

Julia Blackburn: Fluisteringen van liefde, smart en spreeuwen. Foto's Andrew Smiley. Vert. Maria Drooglever Fortuyn. Bezige Bij; 72 blz. euro 16,90

Met haar memoir 'Wij drieën' (2009) over het disfunctionele gezin waar ze in opgroeide, bereikte de Engelse ook hier veel lezers. In dit tweetalige boekje rouwt ze om haar Nederlandse man Herman Makkink. ''En toen dacht ik aan spreeuwen / En hoe ze bewegen in de lucht / En dat hielp, ik werd er rustig van." Mooie kleine uitgave.

Jessica J.J. Lutz: De Nederlandse bruid. De Geus; 284 blz. euro 19,95

Idealistisch paar, zij Nederlands en hij Turks, stuit na verhuizing naar Oost-Turkije op taaie vooroordelen. Lutz zet het probleem neer in een adequate, zij het wat schoolse stijl; "Laat me los! Ik wil weg. We hebben duidelijk andere opvattingen over wat het betekent getrouwd te zijn." De extatische aanbevelingen van BN'ers op het omslag lijken een tikje overdreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden