Nieuwe boeken fictie

Hilary Mantel: Het boek Henry (Bring up the Bodies) Vert. Ine Willems. Signatuur, Amsterdam; 423 blz. € 22,95

Met 'Wolf Hall' won Mantel al de Booker Prize, nu maakt ook deze vervolgroman over Henry VIII en zijn bikkelharde strateeg Thomas Cromwell kans op de prestigieuze prijs, die komende dinsdag bekendgemaakt wordt. In dit boek wordt Anna Boleyn onthoofd, omdat ze niet voor een troonopvolger zorgt. Mantel focust opnieuw op Cromwells rol in dat drama.

Sophie Zijlstra: Margot. Querido, Amsterdam; 246 blz. € 18,95

Na haar wisselend besproken documentaireromans 'Mevrouw Couperus' en 'Potifars vrouw', richt Zijlstra zich nu op de oudere zus van Anne Frank. Dat Margot, de rustige bolleboos, in het Achterhuis een roeimedaille achterliet, intrigeert de schrijfster. Ze laat Anne's grote zus herfst 1941 deelnemen aan een roeiwedstrijd, waarin de melancholie over het afscheid van vrijheid, zon, lucht en vriendschap zich al aankondigt.

Nir Baram: Goede mensen. Vert. Hilde Pach. De Bezige Bij, Amsterdam; 512 blz. € 23,90

De derde roman van dit Israëlische talent, een ambitieuze vertelling over oorlog en confor- misme, volgt twee jonge mensen vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, de een in Leningrad, de ander in Berlijn. De Joodse Alexandra (dochter van 'vijanden van het volk') laat zich in met het communistisch regime om haar broertjes te redden. De Duitse Thomas Heiselberg zet zijn talent als marktonderzoeker in dienst van het Derde Rijk. Ook hij heeft daarvoor zijn redenen.

Anne Tyler: Afscheid voor beginers. (The Beginners Goodbye) Vert. Aleid van Eekelen-Benders. Cargo, Amsterdam; 221 blz. € 18,90

"Het was maar goed dat ik mijn werk had om naar toe te gaan. Mijn werk was mijn redding." Kot nadat de gehandicapte Aaron zijn grote liefde Dorothy heeft ontmoet, komt zij bij een ongeluk om het leven. In toegankelijk, maar ook wat saai proza beschrijft Tyler hoe Aaron leert te leven met zijn verdriet.

Henk Rijks: Incognito. Atlas Contact, Amsterdam; 284 blz. € 19,95

Met zijn debuut 'De kostwinner' (volgens Trouw en raak portret van de gestreste elite) maakte Henk Rijks meteen naam. Ook 'Incognito' is een moderne zedenschets, nu rond het thema roem. Voormalig tieneridool Jimmy Hauser zit in een artistieke crisis; een zomer in Amsterdam moet rust brengen. Daar ontmoet hij Bregtje. "Voor het eerst in al die jaren begreep Jimmy Hauser de ware betekenis van al die liefdesliedjes in zijn repertoire."

Lars Saabye Christensen: Saabyes circus. Vert. Paula Stevens. De Geus, Breda; 183 blz. € 18,95

De Noor Christensen veroverde Nederland met 'De halfbroer'. In dit boek uit 2006 beschrijft hij hoe een jongen (zijn alter ego?) in de ban raakt van een dure 'fiëstarode' gitaar, en in zijn pogingen daarvoor geld te verdienen kennismaakt met een kleurrijke stoet mensen, onder wie een bejaarde trapezewerkster.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden