Nieuwe boeken fictie

Patrick Modiano: Trouwboekje Vert.: Edu Borger. Querido; 219 blz. euro 10

Heruitgave van een van de meest autiobiografische romans van Nobelprijswinaar Modiano die daarin onder meer verhuld verhaalt over zijn (gescheiden) ouders, zijn jong overleden broer en de geboorte van zijn dochter. Later zou hij nog minder verhuld over zijn jeugd vertellen in 'Stamboek', om daarna de onbemiddelde autobiografie af te zweren en over te stappen op de 'autofiction': "De autobiografie verhindert de verbeelding om vrij spel te krijgen. Ze veroordeelt me tot poses die verlammend kunnen werken. (...)" , aldus de auteur in een interview in De Morgen.

Julia Franck: De nieuwe kok Vert.: Goverdien Hauth-Grubben. Wereldbibliotheek; 142 blz. euro 17,99

Debuut van de gelauwerde Duitse schrijfster van 'De Middagvrouw'. Een vrouw zonder bed-and-breakfastfantasieën erft een hotelletje van haar moeder. Als een van de gasten overlijdt, doet ze zijn kamerdeur op slot en sluit ze een verzekering af met als doel de boel in de hens te steken. Maar dan arriveert een nieuwe energieke kok met nieuwe energieke ideeën die ook de niet-kooklustige hoteleigenaresse alsnog in beroering brengen.

Santiago Roncagliolo Vert. Peter Valkenet. Meridiaan Uitgevers; 397 blz. euro 19,99

"Voetbal is zo belangrijk voor mannen omdat wij niet praten" meldt de in Mexico opgegroeide Peruaanse schrijver Roncagliolo op de cover van zijn roman 'Bloed aan de paal' (oorspronkelijke titel: 'La pena máxima'). De vrije Nederlandse vertaling verwijst naar de actie van Neerlands Hoop tegen het WK in Argentinië. Tegen die achtergrond speelt deze politieke roman over een moord op een man met een baby in zijn rugzak, die in Lima plaatsvindt op klaarlichte dag, net op het moment dat Peru op het WK een fantastisch doelpunt maakt.

Jan Paul Bresser: Sara@Berkenhart.nl. Een roman in brieven Ambo Anthos; 151 blz. euro 16,99

Laatste roman van de onlangs overleden voormalig journalist Jan Paul Bresser die in 2011 debuteerde met het goed ontvangen 'Het verdriet van Eline'. In deze weemoedige brievenroman legt hij de correspondentie vast tussen een oudere man en de door hem bewonderde dichteres Sara Berkenhart. In gedeelde zoete herinneringen aan gedichten en andere kunst herinnert dit boek wel aan de beroemde briefroman van Helen Hanff: '84 Charing Cross Road'.

Ted Thompson: Het land van vaste gewoonten De Arbeiderspers; 266 blz. euro 19,99

De nog jonge Amerikaanse schrijver Ted Thompson (1980), debuteert met een roman over zestiger Anders die de vaste gewoonten in Connecticut zat is, zijn vrouw, huis en baan verlaat, om er dan achter te komen dat vaste gewoonten beter bij hem passen dan hij eerder dacht. Zijn ex-vrouw denkt daar echter heel anders over. Suburb-roman in de traditie van John Cheever, John Updike en Richard Yates.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden