Nieuwe boeken fictie

Roger Martin du Gard: De Thibaults. Deel 2. Meulenhoff; 1037 blz. euro 49,99

Anderhalf jaar na het eerste verschijnt nu het tweede deel van de Grote Franse Roman 'De Thibaults' in vertaling. De klassieker (1936) van Roger Martin du Gard over de sociale en morele ontwikkeling van de Franse bourgeoisie tijdens de belle époque aan de hand van de levens van broers Antoine en Jacques, de een succesvol arts en de ander schrijver. Dit tweede deel bestrijkt de jaren van de Eerste Wereldoorlog, waar Jacques zich als pacifist tegen keert, terwijl Antoine in dienst gaat. De uitgever citeert Maarten 't Hart die zich verbaast over de onbekendheid van Du Gard terwijl hij toch duizendmaal toegankelijker is dan Proust. Vertaalster Anneke Alderlieste werkte vijf jaar onafgebroken aan de vertaling van 2000 Thibaultpagina's.

Grace Metalious: Peyton Place Vert. Jetty Huisman Nieuw Amsterdam; 413 blz. euro 19,95

De moeder aller soapopera's begon als roman 'die de wereld shockeerde', maar dat zal driekwarteeuw en vijftig tinten grijs later niet meer het geval zijn. Een heruitgave zet wel de ware schepper van bastaarddochter Allison en huisarts Dr. Rossi terug op het podium.

Grace Metalious groeide op in armoede en trouwde met de verkeerde man. Een verhuizing naar een roddelzuchtig provincieplaatsje bezorgde haar haar onderwerp. Metalious stierf voor haar veertigste aan de gevolgen van drankmisbruik en heeft van het succes niets meer meegekregen. Ze opent veelbelovend: "De Indian Summer is als een vrouw. Rijp, hartstochtelijk maar grillig gaat ze haar eigen gang, zodat niemand zeker weet of ze dan komt en hoelang ze dan blijft."

Tatiana de Rosnay: Een Parijse affaire Ambo/Anthos; 160 blz. euro 15,-

Elf tussendoortjes van succesauteur Tatiana de Rosnay ('Haar naam was Sarah') over elf Parijse affaires. Dat gaat van de Madame Bovary-achtige verveelde overspelige echtgenote die ontdekt dat haar man niet zo'n sullig leven leidde als ze dacht, tot aan de vrouw die haar man van overspel verdenkt terwijl hij eigenlijk een seksuoloog bezoekt om te genezen van haar bedrog.

John Cheever: Schandaal in de familie Wapshot Van Gennep; 301 blz. euro 19,90

De 'Tsjechov van de suburb' werd de Amerikaanse schrijver John Cheever (1912-1982) genoemd, maar hij schreef naast korte verhalen ook romans. Zowel 'Bullet Park' als 'De kroniek van de familie Wapshot' werd onlangs vertaald. In 'Schandaal in de familie Wapshot' keren we terug naar St Botolph's in New England, naar de broers Moses en Coverly Wapshot, wier huwelijken op de klippen lopen. John Cheever is veel geprezen om zijn hartstochtelijke stijl: de trein bracht hem naar Boat Street "waar niemand verdriet en niemand zorgen had, waar binnen enkele uren de zielen van de mensen gezift zouden worden en de goeden sleetjes, schaatsen en sneeuwschoenen, pony's en goudstukken zouden krijgen en de slechten enkel een zwartkooltje."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden