nieuwe boeken fictie

Dan Rhodes: Goud. Vert. Joris Vermeulen. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9789023426912; 207 blz. euro 17,50

Dan Rhodes, één van Engelands geestigste auteurs, prefereert een sombere setting. Zijn nieuwste speelt zich af in een grijs dorpje aan de kust van Wales. Daar verschijnt op een dag ook een half-Japanse vrouw die veel van bier houdt, net als de locale bevolking. Maar dat ze is gekomen om een rots goud te verven, daar begrijpen haar drinkmakkers niks van. Die verf blijft ook slecht zitten, met al die regen.

Gaetan Soucy: De Onbevlekte Ontvangenis. Vert. Han Meijer. Querido, Amsterdam. ISBN 9789021433219; 285 blz. euro 18,95

De eerste vertaling van deze Franstalige Canadees, ’Het meisje dat te veel van Lucifers hield’ werd in Canada – en in het NRC en Trouw – juichend ontvangen. De opvolger ’Music-Hall’ viel de laatste twee critici bar tegen. Dit is Soucy’s debuut, dat niet in de prijzen viel, maar wel met vaart geschreven is. Hoofdpersoon is een al te ijverige schooljuffrouw die een bankbediende verdenkt van brandstichting.

Adriaan van Dis: Leeftocht. Augustus, Amsterdam. ISBN 9789045700670; 519 blz. euro 20

Dikke verzameling met ’stukken’, die eerder vooral in kranten verschenen. Van Dis windt zich op over toenemende apartheid in Nederland, hij schrijft over Afrika en Indië, over literatuur op tv, over de nacht van de poëzie, over wonen in Parijs. Zijn onverwisselbare, chique stijl en toon maken deze stukken ook in boekvorm het lezen waard.

Sybren Polet: Bedenktijd. Wereldbibliotheek, Amsterdam. ISBN 9789028421752; 55 blz. euro 9,90

„In gedachten dolend door het huis, een huis gevuld met tijd, tijd en andere tijd,” denkt Lokien, de hoofdpersoon van dit boek. Hij ligt ziek op bed en laat herinnering en fantasie over het verleden in elkaar lopen. Naar het schijnt is dit echt het laatste deel van de Lokien-reeks, die al begon met Polets bekende ’Mannekino’ (1968). De auteur geldt sinds de jaren vijftig als voorman van het experimenteel proza.

Eliot Perlman: Drie dollar. Vert. Waldemar Noë. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 9789023426356; 365 blz. euro 23,50

Bekroond debuut van de Australiër, wiens latere ’Zeven vormen van dubbelzinnigheid’ in Trouw gunstig werd besproken. In ’Drie dollar’ volgen we de neergang van een 38-jarige academicus, getrouwd, één dochter, die in de jaren negentig zijn baan verliest. Perlman steekt fijn de draak met een nieuw tijdperk. Bij zijn ontslag hoort Eddie: „Verandering roept blijkbaar weerstand bij je op.(..) Je bent geen teamspeler.”

Ken Follett: Brug naar de hemel. (World without end). Vert. Ans van der Graaff en Jan Smit. Holkema & Warendorf, Houten/Antwerpen. ISBN 9789047502920; 1103 blz. euro 29,95.

Vervolg op de succesvolle ’Pilaren van de aarde’ die zich afspeelt in de twaalfde eeuw. In deze even kolossale roman zijn we tweehonderd jaar verder, de kathedraal uit deel één is ingestort en een architect en zijn vriendin proberen hem te restaureren. Follett moet het zeker niet hebben van zijn stijl, maar structuur en plot zitten goed in elkaar, meende The Independent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden