Nieuwe boeken fictie

Alessandro Piperno: De onafscheidelijken. Vert. Rob Gerritsen. Atlas Contact, Amsterdam; 411 blz.

euro 24,95

De Italiaan Piperno (1972) heeft snel naam gemaakt als auteur van actuele romans. 'Vervolging' (2011) werd door Trouw geroemd als een urgent boek over een van misbruik beschuldigde oncoloog. In 'De onafscheidelijken' zoomt Piperno in op twee broers, een tekenaar en een bankier, die respectievelijk bedreigingen van moslims en een bankencrisis moeten verstouwen.

Nikita Lalwani: Het dorp. (The Village) Vert. Aleid van Eekelen-Benders. De Bezige Bij, Amsterdam; 270 blz. euro 19,90

Tot nadenken stemt ook deze roman, waarin de Engelse Ray Bhullar met collega's van de BBC in een Indiaas dorp neerstrijkt waar voor misdaad veroordeelde Indiërs wonen. Het blijkt niet het voorbeeld van tolerantie dat de journalisten verwachtten aan te treffen.

Dimitri Verhulst: De laatkomer. Atlas Contact, Amsterdam; 144 blz. euro 16,95

Het gegeven van deze roman - bejaarde doet zich voor als seniel om aan zijn saaie leven thuis te ontsnappen - klinkt geforceerd en dat bezwaar wordt door Verhulsts stijl niet weggenomen: "Zodanig zachtjes naar de knoppen gaan dat de existentiële nacht uiteindelijk haast onopvallend viel."

Agneta Pleijel: Zus en broer. Vert. Bertie van der Meij en Lia van Strien. De Geus, Breda; 601 blz. euro 25

Omvangrijke Zweedse trilogie, een familiekroniek, die zich deels afspeelt aan het Zweedse hof van weleer. We leren Lars, de favoriete toneelspeler van de koning kennen, en in het laatste deel diens kleinkinderen, die als dove (Albert) en als begaafde vrouw (Helena) midden negentiende eeuw hun vrijheid moeten bevechten.

Ted Hughes: Ik wil nooit vergeven worden.(Letters of Ted Hughes) Gekozen en vertaald door Nelleke van Maaren. De Arbeiderspers, Amsterdam; 543 blz. euro 45

Mede door zijn huwelijk met de dichteres Sylvia Plath (die na zijn vertrek zelfmoord pleegde) is de belangstelling voor de Engelse dichter Ted Hughes in bepaalde kringen erg groot. Deze fraai uitgegeven selectie uit zijn brieven (in de serie Privé-domein) biedt alle stof voor biografische speculaties, maar er valt ook veel te lezen over Hughes' voorkeuren als dichter.

Jan Wijnen: Verkleurde tijd. Nieuw Amsterdam, Amsterdam; 172 blz. euro 17,95

Zeven nieuwe korte verhalen van een schrijver die dit genre altijd trouw is gebleven.

Kerim Göcmen: Het geheim van de kromme neuzen. Van Oorschot, Amsterdam; 189 blz. euro 16,50

De verhalen in het debuut van Göcmen, die al sinds 1977 in Nederland woont, spelen zich af in Turkije. De personages - een leraar, een advocate, een ambtenaar - worstelen veelal met hun verplichtingen. Zo verlangt de advocate terug naar het platteland. En wordt een ander directeur. "Maar de fabriek begon als een onmetelijk zwaar blok aan zijn been te hangen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden