Nieuwe boeken fictie

Lydia Davis: Het eind van het verhaal. (The End of the Story) Atlas Contact; 249 blz. euro 24,99

Met haar onderkoelde humor, verpakt in ultrakorte verhalen, veroverde Davis (1947) de laatste jaren ook een Nederlands publiek. In haar enige roman (uit 1995) beschrijft ze met kenmerkende zelfspot hoe een vrouw al piekerend haar obsessie voor een jongere man, haar student, probeert te overwinnen. "Eigenlijk wilde ik dat hij in mijn buurt was en tegelijkertijd een stukje bij hem vandaan zijn."

Sarah Waters: De huisgenoten. (The Paying Guests) Vert. Nico Groen, Sjaak de Jong en Marijke Versluys. Nijgh & Van Ditmar; 557 blz. euro 22,50

Zo intellectueel als Davis schrijft, zo smeuïg vertelt deze Engelse, bekend van haar met lesbische erotiek gekruide historische romans. Zo'n boek is ook 'Huisgenoten', dat speelt in 1922. Nadat de oorlog mevrouw Wray en haar ongetrouwde dochter heeft beroofd van broers, echtgenoot én bedienden, zien de dames zich genoodzaakt huurders in huis te nemen. Spannend, zeker op momenten dat de verhuurster slechts van een naakte huurster gescheiden is 'door een stuk keuken en een dunne bijkeukendeur'. "Ineens zag ze het voor zich: rondingen, rood van warmte."

Saša Staniši¿: Nacht voor het feest. (Vor dem Fest) Vert. Annemarie Vlaming. Ambo / Anthos; 309 blz. euro 19,99

Na zijn verpletterende debuut 'Hoe de soldaat de grammofoon repareert' was het afwachten of de jonge Bosnisch-Duitse schrijver nóg zo'n prachtroman ging schrijven. Dat is zeker het geval bij 'Nacht voor het feest', vonden de meeste Duitse critici (en Antoine Verbij in Trouw). Staniši¿' virtuositeit en warme humor geven glans aan dit portret van Duits dorpsleven. Al is zijn proza lastig te vertalen. "Het hemd en de trainings broek, het ongeschoren en het kapotte zijn niet wat het lijkt. Meneer Schramm is de afgelopen dagen gewoon niets bijzonders van plan geweest, dat is alles."

Thé Lau: Juliette. Een liefde in snapshots. Lebowski; 272 blz. euro 19,95

Net als de debuutroman van deze schrijver/muzikant speelt 'Juliette' zich af in het Noord-Hollandse Bergen, hier een poel des verderfs, dat tekenaar Robbie weet te ontvluchten met de helaas al even veeleisende Juliette aan zijn zijde. "'Ik heb veel seks nodig', zei ze toen ze de gordijnen opentrok."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden