Nieuwe boeken fictie

Alma Mathijsen: De grote goede dingen. De Bezige Bij; 172 blz. euro 17,90

De tweede roman van Mathijsen (1984) is een Vatersuche naar de anti-burgerlijke, vrijgevochten theatermaker die haar (in het boek haar alter-ego Mila) verwekte. "Jaloezie overvalt me. Jaloezie op iemand die al lang dood is en die zoveel sigaretten leegzoog dat zijn longen in een krul draaiden."

Sipko Melissen: Oud-Loosdrecht. Van Oorschot; 198 blz. euro 17,50

"Bij uitgeverij Ypsilon wisselden redacteuren elkaar af met de snelheid van estafettelopers, die hun auteurs als stokjes aan elkaar doorgaven." De held van deze roman, een schrijver die zijn beste jaren heeft gehad, beschikt over genoeg zelfspot om zijn boek amusant te houden.

Guido Van Heulendonk: En dan, als ik weg ben. Arbeiderspers; 197 blz. euro 19,95

In België is deze auteur bekender; voor 'Paarden zijn ook varkens' ontving hij de Gouden Uil. Hier betoont Van Heulendonkzich een echte korteverhalenschrijver, die nieuwsgierig- makende beginregels schrijft. "Ze kon niet zeggen dat ze iets met McCartney had, en nog minder met de Beatles."

Hans Herbert Grimm: Schlump. (idem) Vert. Wim Scherpenisse. Ambo Anthos; 271 blz. euro 22,99

Zwarte én poëtisch geschreven (en vertaalde) anti-oorlogsroman uit 1928, die op Hitlers brandstapel verdween, maar onlangs opnieuw ontdekt werd. De auteur, destijds DDR-burger, pleegde in 1950 zelfmoord.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden