nieuwe boeken fictie

Echt gebeurd: in 1992, tijdens het beleg van Sarajevo, speelde cellist Vedran Smailovic op straat het Adagio van Albinoni, 22 dagen lang, ter nagedachtenis van 22 door een bom getroffen inwoners van zijn stad. Een ideaal aanknopingspunt voor de Canadese debutant Galloway, die er nog twee fictieve personages bij verzon. Hoe doorstaan zij het beleg? Als de cellist speelt gebeurt er in elk geval dit: „Om hem heen rechten de mensen hun rug, hun gezichten worden voller en krijgen kleur.” Khaled Hosseini sprak van ’een aangrijpende roman’.

Als je in Liverpool woont en je bent man, dan móet je wel houden van voetbal, anders ben je natuurlijk een watje. En dus stapt de ik-figuur met zijn broers op de trein naar het Heizelstadion, voor de wedstrijd van 29 mei 1985, tussen Liverpool en Juventus, die zou eindigen in een bloedbad, nadat een tribune instortte. Deze Franse roman volgt vier verschillende groepen voetbalfans, ook twee Italianen (39 kwamen er om), die samendrommen in het stadion, en later, in het ziekenhuis dat de gewonden opvangt. Het boek won de Prix Fnac, een belangrijke Franse publieksprijs.

Benieuwd of binnenkort een nieuwe Abdelkader Benali of Mustafa Stitou zal opstaan? In dit boekje vindt u teksten van (soms héél) prille schrijvers in spé van (vooral) Marokkaanse en Arabische herkomst.

Vaak uit het Arabisch vertaald.

Haar poëziedebuut viel bij de pers in goede aarde, en sleepte in 2006 twee nominaties in de wacht. Toch stapt Moors hier over op proza, en dat leest, dankzijn haar ritmische zinnen, als een trein. Die vaart past bij de inhoud, want dit is een roadnovel. Alice gaat met haar man op vakantie naar een tropisch eiland, waar hij wordt geveld door een kokosnoot. Waarop de verse weduwe met allerlei mannen de koffer in duikt, zonder echt te weten wat ze daar nu mee wil.

Was Richard III (1452-1485) echt de tiran die Shakespeare van hem heeft gemaakt? Wie had er belang bij hem zo af te schilderen? De kwestie, die Engelsen nog steeds bezighoudt, inspireerde dramaturge Launsbach (1951) tot een reconstructie, een historische roman in brieven, geschreven door een fictief, zeventiende eeuwse personage: „Getraind in de rechten, wil ik de zaak van Richard III verdedigen als advocaat.” Met uitgebreide stamboom, en wie-is-wie.

Uitgebracht in één cassette met:

Komrij’s pakkende vertaling van bovengenoemde tragedie, nu herdrukt, stamt uit 1988.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden