nieuwe boeken fictie

Harriet Beecher Stowe: De hut van oom Tom. Vert. Trisnati Noto Soeroto.Atheneum, Polak & van Gennep, Amsterdam. ISBN 902530320x; 519 blz.24,50

Ongelooflijk, maar waar: van een van de invloedrijkste romans ter wereld(1852) bestond, voor deze uitgave, geen behoorlijke vertaling. Of deuitgesproken deugdzame zwarte slaaf. 'oom' Tom (onder Afro-Amerikanen geldteen uncle Tom als ál te brave, zwarte borst) nu nog ontroert en overtuigt? We kunnen het nu in elk geval testen:,, 'Zeg, meester George,' zei Tom,'u moet goede jongen zijn en altijd denken daar zijn veel mensen die houdenvan u.'''

Tuinman (1974) liet ook al van zich horen als dichteres. Dit is haarprozadebuut. In korte hoofdstukken gaan we in hink-stap-sprong door hetleven van een vrouw en meisje dat getiranniseerd werd door haar vader. Eentragedie die ze met veel gevoel voor drama neerzet, al ontbreekt de humorniet: ,,'Doe maar geen mascara op', zei mijn vriendin. Zij is ook intherapie geweest."

Verhalen over ouderdom en de onbetrouwbaarheid van de herinnering. Zoalsaltijd bij deze Britse, maar francofiele schrijver, in een lichte stijl,vol zelfspot:,,Jongeren hebben de toekomst. Mijn natuurlijke vijanden! Jewilt een vaderfiguur voor ze zijn en het kan ze geen donder schelen.'Barnes kreeg grote bekendheid met 'Flaubert papagaai', over een man met eenobsessie voor Flaubert. Zijn nieuwste, nog niet vertaalde roman 'Arthur enGeorge' maakt kans op de Booker Prize van dit jaar.

Selectie uit de liedteksten van de eigenzinnige cabaretier. Mettoelichting van hemzelf op de teksten, een cd met opnamen uit 'Samen solo'(1997) en een zinnige inleiding van Jacques Klöters.

,,De laatste tijd voel ik dat ik van mezelf afval, dat mijn wasbleke,oude vlees van mijn skelet smelt en eerdaags volledig verdwijnen zal."Indringend en elegant portret van een knorrige, oude man, schrijver,weduwnaar, die aan het eind van zijn lange leven gedwongen wordt dewaarheid over zichzelf onder ogen te zien. John Banville (1945) geldt alseen belangrijk Iers schrijver, al worden zijn bedachtzame romans zeldenbestsellers.

Vrouwenleed- en vriendschap in 19de-eeuws China. Twee vrouwen uit Hunanvertellen elkaar over het wrede vrouwenbestaan, maar hun vriendschap wordthardvochtig gedwarsboomd. De Amerikaanse See, die zich graag beroept ophaar Chinese voorouders, maakt er onversneden kitsch van:,, Ik moest almaardenken aan de ijselijke kreten van de vrouwen die in de afgrond warengestort."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden