Nieuwe boeken fictie

Thomas Vaessens: Geschiedenis van de moderne Nederlandse literatuur. Vantilt, Nijmegen; 472 blz. euro 24,95

De Amsterdamse hoogleraar Thomas Vaessens beziet de vaderlandse literatuur van 1880 tot nu niet vanuit de 'essentialistische' opvatting dat je daarin 'het belangrijkste zou kunnen aanwijzen'. In plaats daarvan beschouwt hij in vijf studies de manier waarop Nederlandse schrijvers op de moderniteit reageerden. Zo behandelt hij in het 'realistische frame' zowel Nescio als A.F.Th van der Heijden en Jan Cremer. Best interessant, al geeft Vaessens irritante jargon ('onze focus op teksten isoleert ze niet van hun context') er een overdreven revolutionair tintje aan. Sociologisch- thematische dwarsdoorsneden door de literatuur zijn sinds Auerbachs 'Mimesis' (1946) niet bepaald nieuw meer.

Sheila Heti: Hoe moet je zijn? (In the Small of my Backyard) Vert. Iannis Goerlandt. Meulenhoff, Amsterdam; 285 blz. euro 17,95

Veelgeprezen boek, een mix tussen roman, zelfhulpboek en memoir, over een twintiger die na haar scheiding de draad probeert op te pakken. Ze krijgt hulp van haar vriendin en haar minnaar, maar schuwt ook zelf het avontuur niet. "Ik wilde alles kwijtraken wat ik ooit had gehad, of alles wat ik ooit was kwijtgeraakt terugwinnen. Ik liep in de richting van de casino's." De Canadese Sheila Heti (1976) is redacteur, publicist en de auteur van vijf boeken.

Louis Couperus. De correspondentie. Bezorgd door H.T.M van Vliet. Athenaeum, Polak & Van Gennep, Amsterdam; 977 blz. euro 59,95

"Mijn epistolair talent is luttel", schrijft Couperus ergens in de vele brieven en briefjes die hij tijdens zijn leven produceerde en die nu in een fraaie cassette bijeengebracht zijn. Met dat gebrek aan talent valt het wel mee natuurlijk; wel is zo'n volledige uitgave eerder iets voor biografen. Er staan veel kattebelletjes in die Couperus zelf vast niet ter publicatie had aangeboden. Maar je vindt er ook prachtige formuleringen en onverwacht aardse levenswijsheden: "Ja, het is wel beroerd dat geld, maar het is een noodzakelijk kwaad zo af en toe herinnerd te worden dat voor dat aardse slijk gewerkt moet worden."

Jos Borré: Gerard Walschap. Een biografie. De Bezige Bij, Antwerpen; 750 blz. euro 49,95

In 1989 stierf de Vlaamse schrijver Gerard Walschap, op 91-jarige leeftijd. Na vele jaren noeste arbeid komt publicist en universitair docent Borré nu met de biografie van een schrijver die 'alle tekenen van zijn tijd diepgaand doorleefde en heeft gewogen'. Daarmee, schrijft Borré in de inleiding bij deze uitvoerige, gedetailleerde levensbeschrijving, staat Gerard Walschap model voor wat talloze Vlamingen in stilte hebben doorgemaakt: ontvoogding, bevrijding, maar ook nieuwe zingeving.

Gerard Walschap: Een mens van goede wil en andere romans. De Bezige Bij, Antwerpen; 400 blz. euro 24,95

Bundelt Walschaps bekendste romans: 'Een mens van goede wil', 'Houtekiet' en 'Celibaat'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden