nieuwe boeken fictie

Hella Haasse (C.J. van der Sevensterre): Sterrenjacht. Querido, Amsterdam. ISBN 9789021433288; 315 blz. euro 16,95

Een nieuwe Haasse? Niet echt: Querido herdrukt een feuilleton dat de schrijfster in 1950 onder pseudoniem publiceerde, een avonturenverhaal over de jonge Casper-Jan. De jongensboekenstijl (’ik besloot zo gauw mogelijk de wijk te nemen naar het land der dromen’) mag de schrijfster destijds geamuseerd hebben, ze komt nu wel erg oubollig over. Verwacht u dus geen echte Haasse-kwaliteit.

Zeger van Herwaarden: Victors zomer. De Arbeiderspers, Amsterdam. ISBN 9789029565257; 160 blz. euro 16,95

Literair debuut van voetbalpublicist Van Herwaarden. Die verhaalt op lichtmelancholieke toon van de zestienjarige Victor, die met zijn ouders de zomer doorbrengt in Toscane. Gezelschap krijgt hij van zijn vriend Mauro. En verliefd wordt hij op de mooie Franca – en niet minder op het voetbal: Marco van Basten (Van Heerwaarden zou later een boek over hem schrijven) viert zijn eerste Italiaanse triomfen.

Gerrit Krol: Werken op het snijpunt. Rozenberg, Amsterdam. ISBN 978905170849; 192 blz. euro 19,50

Niets van wat Krol schrijft, maakt een voorgekookte indruk, schrijven samenstellers Bart Vervaeck en Ad Zuiderent in hun inleiding. Ze bundelden een dozijn teksten over Krol, plus een interview en twee van zijn eigen teksten: het geheel moet meer inzicht bieden in zijn werk. Met bijdragen van onder meer Douwe Draaisma, Chris Rutenfrans en T. van Deel (’Krol en God’). Het is de eerste verzamelbundel over Krols werk.

Marie Arana: De papiermaker van de Amazone. [Cellophane]. Vert. Jeannet Dekker. Artemis & Co, Amsterdam. ISBN 9789047200079; 420 blz. euro 19,95

Nóg een omvangrijke oerwoud-roman. Hier volgen we een ingenieur die in Peru een papierwinkel heeft opgezet. Zijn controle (ook over zichzelf) verslapt als een mysterieus virus de dorpelingen bedreigt. Origineel is het idee niet - Arana leunt sterk op de Marquez-traditie – maar enig verteltalent kan de Peruaans-Amerikaanse niet ontzegd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden