Nieuwe boeken fictie

Arie Storm: Luisteren hoe huizen ademen. Prometheus, Amsterdam; 158 blz. euro 17,95
"Aanstellerij was August vreemd en dat was misschien terug te voeren op zijn jeugd in de Schilderswijk." In deze soepel geschreven memoir portretteert de schrijver en criticus afwisselend zijn huidige en zijn vroegere zelf, als gewone Haagse jongen, in de jaren zeventig, toen het woord 'allochtoon' niet bestond en we nog King Corn aten.

Nathaniel Rich: Kleine kans op morgen. (Odds against tomorrow) Vert. Nicolette Hoekmeijer. Anthos, Amsterdam; 297 blz. euro 19,95
Deze roman van een getalenteerde Amerikaanse schrijver snijdt een actueel thema aan: de moderne controledwang. Hoofdpersoon Zucker werkt voor adviesbureau FutureWorld, dat bedrijven helpt hun aansprakelijkheid bij natuurrampen te omzeilen. Intussen is zijn vriendin Elsa ongeneeslijk ziek, een tragedie waar niemand controle over kan uitoefenen.

Italo Svevo: Een strijd. Vert. Tom de Keyzer, Els van der Pluijm. Serena Libri, Amsterdam; 132 blz. euro 17,50
De strijd uit de titel gaat om de gunsten van een meisje dat net in Triëst is aangekomen en daar twee aanbidders krijgt. "Jazeker, hij zou haar verlaten! Een man als hij mocht niet met zich laten spotten. Hij had Rosina niet nodig; hij had zijn kunst, zijn muze, daar moest hij het maar mee stellen." De novelle, die nu voor het eerst in het Nederlands verschijnt, vormt volgens de vertaler de kiem tot het werk van Svevo (1861-1928), de schrijver uit Triëst die uitmuntte in subtiele zelfspot en die vooral bekend is om zijn 'Bekentenissen van Zeno'.

Tarun J. Tejpal: India. Het leven van mijn moordenaars. Vert. Paul Bruijn en Molly van Gelder. De Geus, Breda; 510 blz. euro 29,95
Tejpal is als uitgever en journalist werkzaam voor Indiase én Angelsaksische media, zoals The Financial Times en zijn eigen internetkrant Tegelka.com. In deze roman stelt hij indringende vragen over geweld, tolerantie en onrecht. Een Indiase onderzoeksjournalist ontsnapt aan een moordaanslag. De politie pakt vijf jongemannen op uit de onderste regionen van de maatschappij. Maar hebben zij het echt gedaan?

Carry Slee: Strijken. Arbeiderspers, Amsterdam; 262 blz. euro 19,95
Carry Slee, vooral bekend van haar jeugdboeken zoals 'Afblijven!', voert hier een man op die de confrontatie met een verdrongen drama uit zijn jeugd moet aangaan. Al op de eerste bladzijden wordt het drama in gang gezet, als de bel gaat en er onverwacht bezoek op de stoep staat. "'Familie!', denkt hij, 'een neef uit een ver verleden.'" Met tekeningen van Rudolf van Maanen.

Andrés Neuman: Stille sprekers. Vert. Corrie Rasink. Athenaeum- Polak & Van Gennep, Amsterdam; 207 blz. euro 17,50
De Braziliaan Neuman (1977) geldt als een van de grote beloften van de nieuwe Zuid-Amerikaanse literatuur. In deze korte roman laat hij zien wat de dreiging van dood met een gezin doet. Terwijl een ernstig zieke vader zijn zoontje meeneemt op een reis per auto, verliest zijn vrouw zich in een liefdesavontuur, in een wanhopige behoefte aan leven en geluk.

Eva Meijer: Dagpauwoog. Cossee, Amsterdam; 254 blz. euro 18,90
De schrijfster is ook actief als kunstenaar en singer-songwriter en werkt bovendien aan een proefschrift over de 'politieke stem van niet-menselijke dieren', 'Political Animal Voices'. In haar nieuwe roman gaat ze de vragen over dierenrechten evenmin uit de weg. Ik-figuur Iris wordt door een dierenrechtenactivist overgehaald om bompakketjes door de brievenbus van slagers te gooien. Maar heiligt het doel deze grove middelen?

Stuart Nadler: Wijze mannen. (Wise Man) Vert. Barbara de Lange. Prometheus, Amsterdam; 349 blz. euro 22,50
Vaardig, maar voorspelbaar Amerikaans debuut. Tijdens een vakantie op Cape Cod raakt de zoon van een schatrijke advocaat bevriend met het zoontje van de zwarte huishoudster, later wordt hij verliefd op diens nichtje. In de jaren vijftig kan zoiets natuurlijk niet goed gaan. "'Je bent gisteravond met de auto weggeweest', zei hij, 'was je naar dat negermeisje?'"

Patrick Flanery: Gevallen land. (Fallen Land) Vert. Auke Leistra. De Bezige Bij, Amsterdam; 463 blz. euro 24,90
Flanery (1975), van geboorte Amerikaan maar na zijn studie aan Oxford in Engeland gebleven, schetst in deze roman een somber beeld van zijn vaderland als een natie die ten prooi is gevallen aan projectontwikkelaars die hun megalomane projecten door de crisis moesten afblazen en niets doen om de gevolgen beperkt te houden. Op leegstand volgt verloedering, hechte gemeenschappen raken verstrooid en op straat is het niet veilig meer.

Alberto Manguel: Alles voor het eerst. Geen verjaardagsbrief voor Cees Nooteboom. De Bezige Bij, Amsterdam; 54 blz. euro 17,90
Cees Nooteboom, die deze zomer tachtig werd, heeft bijzondere vrienden. Zoals Alberto Manguel, auteur van mooie cultuurhistorische boeken als 'Een geschiedenis van het lezen'. Ook dit boekje loopt over van verwijzingen naar klassiekers, maar de je-vorm en de zijige toon gaan tegenstaan: "Als jij op reis gaat word jij zelf, anders dan gewone reizigers, de maker van het land dat je doorkruist, en in dat betoverende landschap gebeurt alles voor het eerst."

Piet Piryns: Met lopen nooit meer opgehouden. In gesprek met Cees Nooteboom. De Bezige Bij, Amsterdam; 85 blz. euro 17,90
Nooteboom laat zich zelden interviewen en heeft soms best iets aardigs te zeggen over Nederland: dat rechtvaardigt dit boekje. Al moet gezegd dat de jubilaris daarin wel erg arrogant overkomt. Graag laat hij weten dat Nederlanders niks begrijpen van literatuur en dat híj verkeert met de groten der aarde: "Toen Hugo en Harry met van die grote pillen kwamen, zei onze gemeenschappelijke vriendin Mary McCarthy tegen mij: Cees, you stay small."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden