Nieuwe boeken fictie

Tom Rachman: De opkomst en ondergang van grootmachten. (The Rise and Fall of Great Powers). Vert. Tjadine Stheeman en Onno Voorhoeve. Agathon, Amsterdam; 461 blz. euro 19,95

Zijn debuut 'De onvolmaakten', over de neergang van een kwaliteitskrant, ontlokte ook de Nederlandse pers veel positieve reacties. Rachmans nieuwe boek is nog ambitieuzer. De roman begint in een boekwinkeltje in Wales, maar waaiert al snel uit naar de hele wereld en omspant behalve drie continenten ook drie decennia. Rachman blijft sterk blijft in het neerzetten van ontheemde karakters, oordeelde de Huffington Post, maar lijkt de breedte van zijn panorama dit keer niet helemaal aan te kunnen, zodat de spanningsboog niet volgehouden wordt.

Tracy Chevalier: De laatste vluchtelinge (The Last Runaway) Vert. Catalien en Willem van Paassen. Bruna, Utrecht; 315 blz. euro 19,95

Met haar (ook succesvol verfilmde) bestseller 'Meisje met de parel' over één van Vermeers modellen, veroverde deze Amerikaanse veel lezers. Hier heeft zij opnieuw een boeiend thema te pakken: een jonge vrouw, Honor, die het Ohio van de negentiende eeuw als weinig stimulerend ervaart, raakt betrok- ken bij de Underground Railroad, die slaven helpt te ontsnappen uit het zuiden. Best een good read, vonden Engelse critci, al zou Honor iets té engelachtig zijn uitgevallen. The Guardian schreef dat Chevalier het Ohio van 1850 bewonderingswaardig oproept, maar dat ze veel betere boeken heeft geschreven. Ook het thema slavernij kwam volgens critica Carol Birch niet goed uit de verf.

Eva van Esch: Als ik de liefde niet heb. Atlas Contact, Amsterdam; 221 blz. 21,99

"Ik trek het laken tot over mijn borsten, maar Junior heeft ze al gezien, mijn tieten. Of hoe zeg je dat op zijn leeftijd." Debutante Van Esch publiceerde al eens een verhaal in De Revisor en geeft in haar debuutbundel blijk van een bijzonder vermogen om vrouwelijke ervaring met liefde, mannen, maar ook met zoiets als menstruatie te verwoorden. Niet alle verhalen zijn overtuigend (zijn er moeders die hun zestienjarige dochter mishandelen opdat zij 'mannen zullen aantrekken die zich over vrouwen ontfermen'?), maar daar staan in deze 45 korte verhalen meer dan genoeg genoeg rake scènes en passages tegenover.

Tom McNab: C.C Flanagans Trans-Americarace. (Flanagans Run) Vert. Parma van Loon. Van Gennep, Amsterdam; 387 blz. euro 19,90

Deze hardlooproman verscheen al in 1984 als 'De wedloop', en heeft een mooi onderwerp: player Flanagan organiseert in de crisisjaren (de vorige) een hardloopwedstrijd dwars door de VS: de winnaars zouden in één klap uit de geldzorgen zijn.

Maar met zijn gortdroge proza laat McNab alle kansen liggen en weet hij 387 pagina's lang amper dieper in zijn personages door te dringen dan observaties als: "De man had het voorkomen van een sprinter. Dikke krachtige dijen, dunne kuiten, sterke schouders. Nou ja, ze zouden het gauw genoeg weten."

Een overbodige heruitgave.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden