Nieuwe boeken fictie

Marcel Proust: Swanns kant op (Du côté de chez Swann) Vert. Martin de Haan en Rokus Hofstede Athenaeum-Polak & Van Gennep; 469 blz. euro 39,99

Het is niet moeilijk een Proustsnob te worden, zo concluderen de nieuwe vertalers van wat voorheen in de vertaling van Thérèse Cornips 'De kant van Swann' heette en nu in de nieuwe vertaling 'Swanns kant op' heet. Dit is het eerste deel van 'Op zoek naar de verloren tijd', bestaande uit de drie beroemde delen: 'Combray', 'De liefde van Swann', 'Plaatsnamen: de naam'. De Haan en Hofstede schrijven in het nawoord dat iedereen die deze roman - met volgens Guinness de meeste lettertekens ooit (9609000 in het Frans) - uitleest de kwaliteit zal herkennen. Veel discussie was er altijd over de allereerste zin en het woordje 'tijd' dat door de vroege Proustvertaler Lijsen werd geschrapt en later door Cornips weer werd toegevoegd. In de nieuwe vertaling idem: ''Er is een tijd geweest dat ik vroeg naar bed ging'' (Cornips: ''Lang ben ik bijtijds gaan slapen''). De hoop is dat deze nieuwe, lichte, frisse vertaling Proust ook nieuwe lezers brengt. De vertaling komt op een moment dat heilige werken (Proust, Joyce) wankelen en dat men vooral zoekt naar de vergeten juweeltjes die ten onrechte nooit in de canon zijn opgenomen.

Jennifer Egan: Het onzichtbare circus Vert. Tjadine Stheeman De Arbeiderspers; 397 blz. euro19,90

Jennifer Egan ('Bezoek van de knokploeg') debuteerde al in 1995 met deze roman over de 18-jarige Phoebe die eind jaren zeventig naar Italië trekt, in het spoor van haar hippiezus Faith die er een mysterieuze, gewelddadige dood is gestorven.

De coming-of-ageroman verweeft subtiel het verhaal van Faiths zelfvernietiging met Phoebe's zelfontplooing. Enkele jaren na verschijnen verfilmd door Adam Brooks met actrice Cameron Diaz als Faith.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden