Nieuwe boeken fictie

Michaïl Sjisjkin: Venushaar. Vert. Gerard Cruys. Querido; 541 blz. euro 22,50

Het vorig jaar verschenen 'Onvoltooide liefdesbrieven', een Russische roman over twee van elkaar gescheiden geliefden, werd in Trouw besproken als 'speels, intelligent, meeslepend en tot huilens toe ontroerend'. Nu verschijnt ook de complexe roman waarmee Sjisjkin in 2005 internationaal doorbrak. 'Venushaar' snijdt opnieuw grote thema's aan als dood, geweld en liefde, maar dan via zulke verschillende invalshoeken als de Perzische mythologie, asielzoekers in Zwitserland en de negentiende-eeuwse opera.

Emma Donoghue: Kikkermuziek. (Frog music) Vert. Manon Smits. Atlas Contact, Amsterdam; 447 blz. euro 24,99

Donoghue brak in 2010 door met 'Kamer', gebaseerd op het waargebeurde drama van een moeder die met haar kind jarenlang werd opgesloten. Haar nieuwe, lichtvoetiger roman verplaatst ons naar het broeierige San Fransisco van 1876. Een revuedanseres probeert de moordenaar van haar vriendin Jenny voor het gerecht te dagen. Een gevaarlijke onderneming, die Donoghue met verve en humor neerzet. "'Kom op, je gaat een meisje toch niet van haar ondergoed beroven?' zegt Blanche."

Marion Bloem: Lust & Liefde. Arbeiderspers; 415 blz. euro 21,95

"Eva was steeds beter geworden in het samentrekken van haar spieren en hij daardoor slechter in het ophouden." Moed valt Marion Bloem niet te ontzeggen, dat ze in dit boek zo eerlijk en expliciet verslag doet van de ups en downs in de langlopende (seksuele) relatie tussen een vrouw en een man die kanker krijgt - net als haar eigen man Ivan Wolffers overkwam. Wel heeft het boek door die documentaire aanpak meer van een verslag dan van een roman.

Nick Hornby: Funny Girl. (Funny Girl) Vert. Lisa de Groot en Roos van de Wardt. Atlas Contact; 411 blz. euro 21,99

'Een verdediging van vermaak om het vermaak': zo typeerde The Guardian deze nieuwe roman van een van Engelands leukste auteurs (van onder meer 'About a Boy') Toch weet Hornby daar nog een kritiek op tradionele man-vrouw-verhoudingen doorheen te weven. Hoofdpersoon Barbara (losjes gebaseerd op Lucille Ball) is een echte funny girl, maar dat geloven haar mannelijke tv-collega's pas als het publiek om haar harder lacht dan om haar medekomieken.

Joseph O'Neill: De hond (The Dog) Vert. Ton Heuvelmans. De Bezige Bij; 300 blz. euro 19,90

Met 'Laagland' wist deze NewYorker ook in onze contreien veel lezers aan zich te binden. 'De hond' is opnieuw een soepel geschreven roman rond een advocaat die een baan in Dubai aangeboden krijgt als beheerder van een familiefortuin. De Engelstalige pers vond deze O'Neill niet zijn beste. Maar voor wie minder kritisch is, valt er wel te genieten van diens fijn ironisch gevoel voor de moderne tijdgeest: "Het werd me duidelijk dat in Wilsons werkkring een bepaalde trendy zichtbaarheid voordelen kon hebben."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden