Nieuwe boeken fictie

Lawrence Hill: Iets uitzonderlijk groots. (Some Great Thing) Vert. Ine Willems. Nieuw Amsterdam; 270 blz. € 18,95
De Canadees Lawrence werd beroemd met 'Het negerboek', dat vanwege de titel een rel uitlokte, maar juist helemaal geen discriminerend boek is, zoals Amal Chatterjee in Trouw uitlegde. Het is integendeel een overrompelend eerbetoon aan een zwarte vrouw die zelf haar vrijheid bevecht. 'Iets uitzonderlijk groots' is Lawrence Hills debuutroman. Een net afgestudeerde jongeman met de naam Mahatma, raakt verstrikt in discussies over raciale ongelijkheid en ontdekt dat hij geëngageerder is dan hij altijd had gedacht.

Erdal Balci: De mooiste leugen. De Bezige Bij, Amsterdam; 263 blz. € 19,95
U kent Erdal Balci misschien als Trouws correspondent in Turkije. In dit boek, zijn derde, laat hij zich van een meer literaire kant zien. Bijvoorbeeld als hij een besneeuwd Istanbul beschrijft: "In de uren dat het water van de Bosporus het schip nog niet had gelikt, waren de jongens van de wijk Tophane al begonnen met glijden." Ook de setting, het Wenen van 1683, prikkelt de fantasie, temeer omdat het Turkse leger, onder begeleiding van een schele zanger, naar de stad op marcheert.

Carla de Jong: Gebroken licht.

De Arbeiderspers, Amsterdam; 335 blz. € 18,95
De Jongs debuut 'In retraite' over een dubieuze therapeutische praktijk, was een succes, haar voorlaatste boek 'Serpent' werd genomineerd voor de Gouden Strop. Ook 'Gebroken wit' heeft veel weg van een thriller. Een ziekenhuis maakt een aantal medische missers, maar weigert schuld te erkennen. Welke koppen moeten rollen?

J. B. Matto: Nieuwe Chinese plantenkunde. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 236 blz. € 17,90
Ongebruikelijke debuutroman, met hoofdstuktitels als 'Scherpte', 'Matigheid' en 'Intuïtie'. Dat zijn namelijk de deugden die een Nederlandse hoofdpersoon, student, in de Chinese miljoenenstad Chongqing hoopt op te doen. Zelf heeft hij zo zijn problemen met zijn vriendin, die naar Cleveland is verhuisd en met wie hij digitaal contact onderhoudt. J. B. Matto (pseudoniem voor Joost Bottema) kan goed kijken, en weet zijn observaties in mooie zinnen te vangen. "In de blauwe lucht halen witte wolken elkaar gehaast in ¿ langs elkaar en boven en onder elkaar door."

Marlen Haushöfer: Hemel die nergens ophoudt. (Himmel der nirgendwo endet) Vert. Ria van Hengel. Van Gennep, Amsterdam; 191 blz. € 17,90
Na een aantal heruitgaven van haar werk (zoals 'De wand') beleeft de Oostenrijkse schrijver, specialiste in het peilen van de beknelde vrouwelijke psyche, in Nederland een kleine revival. In deze roman (herziene editie van de vertaling uit 1989) staat niet een volwassen vrouw, maar een kind centraal. Boswachtersdochter Meta voelt zich intens verbonden met de natuur. Dat ze die wereld als volwassen vrouw zal moeten verlaten, vervult haar met angst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden