Nieuwe boeken fictie

Louis Paul Boon: Wapenbroeders De Arbeiderspers; 315 blz. euro 19,99

Louis Paul Boon begon in 1946 aan zijn bewerking van de middeleeuwse verhalen over de vos Reinaert en de wolf Isengrimus. België was al twee jaar bevrijd, maar van werkelijke democratische vernieuwing was nog geen sprake, vond Boon. In 'Wapenbroeders', een van Boons eigen favoriete werken dat nu verschijnt als deel 7 van het Verzameld Werk, neemt de Vlaamse schrijver en ex-communist achtereenvolgens koning Leopold III, de Christelijke Volkspartij en de Kommunistische Partij op de hak. Waarna hij zich in existentiële twijfel stort: is hij het systeem te snel af zoals Reinaert, of meer een eeuwige verliezer, zoals de wolf Isengrimus?

P.F. Thomése: Verzameld nachtwerk Atlas Contact; 272 blz. euro 19,99

"Een boek lezen is iets over jezelf ontdekken wat je nog niet wist. Hoe dat werkt moet iedere lezer zelf uitvinden. Maar allereerst dient hij zich te verliezen." Dit schrijft P.F. Thomése in 'Verzameld Nachtwerk' waarin hij stukken bijeenbrengt die hij eerder publiceerde in kranten en tijdschriften. De winnaar van de Fintro Literatuurprijs schrijft 'op de tast in de post-postmoderne wereld' over al wat 's nachts in hem opkomt van de 'terreur van de actualiteit' tot aan 'het probleem van de ironie'. Ook klaagt hij over de lof voor 'Schaduwkind' die sprak in termen van dapperheid, en zo negeerde dat de schrijver 'gekleed ging in de mooiste woorden die hij had.'

Hillary Jordan: Een tijd om te oogsten (Mudhound) Vert. Connie van de Velde. Mozaïek; 305 blz. euro 19,99

Na de Tweede Wereldoorlog worstelt witte Laura McAllan met haar gezin en onsympathieke, klaagzieke schoonvader in de modder in de Mississippidelta op een katoenplantage. Dan keert Jamie, de lievelingsbroer van haar man, terug uit de oorlog, net als zijn vriend Ronsel, zoon van de Jacksons, zwarte huurders op de plantage. De twee getraumatiseerde oorlogsveteranen vormen een explosief verbond tegen racisme in de zuidelijke VS. 'Meeslepend en goed opgebouwd' volgens The Guardian en goed voor de Amerikaanse Bellwether Prize voor het beste debuut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden