Nieuwe boeken fictie

Philipp Meyer: De zoon. (The Son) Vert. Arjaan en Thijs van Nimwegen; De Bezige Bij, Amsterdam; 605 blz. euro 24,90

Na de enthousiaste ontvangst van zijn debuutroman 'Roest', waren de verwachtingen voor deze nieuwe Meyer hoog. In de VS is positief gereageerd op deze Great American Novel, een drie generaties omspannende roman over een familie in Texas.

Jean Pierre Rawie: Vroeger was alles beter, behalve de tandarts. Bert Bakker, Amsterdam; 227 blz. euro 17,95

U kent Rawie waarschijnlijk als dichter. 'Onmogelijk geluk' behoort in Nederland tot de succesvolste bundels aller tijden. Minder existentiële thema's behandelt Rawie liever in kleine beschouwingen, of het nu gaat over Theo Olof of over necrofilie, over Baudelaire of de warme bakker. Stijl en toon zijn gedistingeerd-literair als altijd.

Almuneda Grandes: De vijand van mijn vader. Vert. Mia Buursma. Signatuur, Amsterdam; 351 blz. euro 22,95

De Spaanse bestsellerauteur vertelt in haar aansprekende nieuwe roman over de zoon van een politieman die in 1947 typeles krijgt op een boerderij, waar kinderen van vermoorde 'rooien' ook onderdak vinden. Langzaam begint Nino te beseffen welke tegenstellingen zijn eigen wereld onder spanning zetten.

Jér¿me Ferrari: De preek over de val van Rome. (Le sermon sur la Chute de Rome) Vert. Reintje Goos en Jan Pieter van der Sterre. De Bezige Bij, Amsterdam; 237 blz. euro 18,90

Nadat deze Franse roman al zeer geprezen was door de pers kreeg het boek ook nog dé Franse literaire prijs toegekend, de Prix Goncourt. Het verhaal speelt zich af op Corsica, waar twee Parijse filosofiestudenten een kroeg weten te runnen die na niet al te lange tijd aan decadente taferelen ten onder gaat. Een apotheose die Ferrari vergelijkt met Augustinus' preek over de val van Rome.

Van Sambeek: Pensionado's. Prometheus, Amsterdam; 333 blz. euro 19,95

Van Sambeek, bekend geworden als co-auteur van het damesfietsboek 'Zadelpijn', schetst hier de gespannen verhoudingen tussen een groep bemiddelde pensionado's in een Spaans dorpje. "Klopt het gevoel dat ik dit weekend met jou nog het een en ander te stellen krijg?"

Leon de Winter: Alle verhalen. De Bezige Bij, Amsterdam; 428 blz. euro 19,90

Naast de verhalen uit de bundels 'Over de leegte van de wereld' en 'Een Abessijnse woestijnkat' zijn hier ook voorheen ongepubliceerde verhalen opgenomen.

Alessandro Baricco: Driemaal bij dageraad. Vert. Manon Smits. De Bezige Bij, Amsterdam; 94 blz. euro 15,90

"Er was dat hotel, van een wat vergane glorie." Zo begint deze nieuwe Baricco, die los gelezen kan worden, al is het een aanvulling op zijn recente roman 'Mr Gwyn'. De schrijver had zin om van het fictieve boekje dat daarin een rol speelt, een echt boekje te maken. Het bestaat uit drie onderling verbonden verhalen, die allemaal beginnen in een hotellobby.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden