Nieuwe boeken fictie

Hanna Bervoets: Efter.

Atlas Contact; 315 blz. euro 19,99

Vierde roman van Bervoets, die al blijk gaf van gevoel voor actuele thema's in 'Alles wat er was', een volgens Jann Ruyters 'macabere satire op het survivalprogramma'. In 'Efter' schetst ze een wereld waarin verliefdheid als ongewenste aandoening geldt. Het genezen of 'herstructureren' van de verliefde mens valt nog niet mee: "Zag een meisje een pak vlokken staan van het type of merk waarmee haar subject ooit een boterham had belegd, begon ze te huilen en moest dat pak vlokken de vuilnisbak in".

Bernhard Schlink: De vrouw op de trap. (Die Frau auf der Treppe) Vert. Gerda Meijerink. Cossee; 219 blz. euro 19,90

De belofte van 'De voorlezer' heeft Schlink tot nu toe niet ingelost. Ook niet in deze nieuwe roman, vond de Frankfurter Allgemeine. Maar Schlinks melodieus vertaalde roman over een man, een vrouw en een schilderij, verplaatst je wel in aangename sferen: "Ik kon de dag niet doorbrengen in de Botanische tuin zonder ook de Art Gallery te bezoeken." Fijn voor escapisten.

Marco Kamphuis: Aurore.

Wereldbibliotheek; 159 blz. euro 17,95

Weinigen hadden gehoord van Marco Kamphuis, tot hij doorbrak met het ontroerende 'Havik'. Zijn nieuwe roman speelt in het Parijs van 1880, waar een professor hysterische patiënten onder hypnose brengt. "'Derde fase van de hysterische aanval", zei de professor goedkeurend, 'dit zijn wat ik noem de hartstochtelijke houdingen.'" Medicijnenstudent Jules raakt verliefd op de mysterieuze dochter van de hoogleraar.

Frank Albers: Caravantis.

De Bezige Bij; 397 blz. euro 19,90

De omvangrijke tweede roman van de Vlaming Frank Albers (1960) speelt zich af in een land dat ondanks (of dankzij) zijn utopische begin in een neerwaartse spiraal is beland. Mede dankzij de houterige dialogen houdt de roman iets van een traktaat: "'Maar hier gebeuren ook rare dingen heb ik begrepen.' / 'Hoezo rare dingen?' / 'Kent u Jantje Seels?' / Ah! Natuurlijk. Tja... dat is een mysterie.'" Praten mensen zo?

Philip Huff: Boek van de doden. De Bezige Bij; 282 blz. euro 18,90

Huff baarde in 2009 opzien met zijn debuut 'Dagen van gras' en levert hier zijn derde roman (en vierde boek) af. Dertiger Felix Post dwaalt met zijn ziel onder de arm door Amsterdam. "Ik loop via het Leidseplein en de Weteringschans naar het Weesperplein. Op het grote kruispunt met de Wibautstraat is de lucht blauw en hoog en licht en eindeloos. Ik mis mijn zonnebril. Kurt is nergens te bekennen."

In de overvloed aan zulke saaie, opsommerige passages had wel wat geschrapt kunnen worden.

Armando: Ter plekke.

Atlas Contact; 537 blz. euro 25

Ter gelegenheid van Armando's 80ste verjaardag bundelt dit boek de zes bundels ultrakorte verhalen waarvoor hij veel lof kreeg. Aan die verzameling zijn nog 140 'verhalen' toegevoegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden