nieuwe boeken fictie

Wintersport betekent geld in het laatje, en dus staat het Oostenrijkse dorp waar Jakob woont, klaar om de toeristen ter wille te zijn. Jakobs ouders werken zelfs zo hard dat ze niet merken hoe hun slimme, maar gevoelige zoon zich innerlijk steeds verder van hen verwijdert. Totdat er een vrouw wordt vermist en Jakob wordt gearresteerd. Dit beklemmende, veelgeprezen debuut van Gstrein (Tirol,1961) stamt uit 1988, maar werd nu pas vertaald. In 2004 verscheen in Nederland wel al het bekroonde ’Een wrede zomer’.

Debuutroman waarin journalist Akkerman (1963), voormalig correspondent in Praag, drie levens met elkaar verbindt. Dat van een Tsjechische jongen die het onbegrip thuis en op school ontvlucht in het communisme, dat van een Tsjechische spion in New York, en dat van de Nederlandse Marga, zijn moeder. Akkerman is nog niet heel bedreven in het uitdrukken van emoties: ,,Hij hoorde wat ze zei, en toch drong de consequentie ervan niet tot hem door. Het was te veel.’’

Over haar katten, over loodgieters in New York, over nare recepties en ’kappersangst’. Weinig opzienbarende, licht verteerbare columns over herkenbare, alledaagse zaken. Eerder verschenen in NRC Handelsblad.

Toeristen weten eigenlijk niets over Suriname en de Antillen, beweert de auteur. Zelf toog hij daarom, gewapend met Hermans ’De laatste resten tropisch Nederland’, naar ’De West’, en in zijn reisboek levert hij inderdaad heel wat achtergrondinformatie in de vorm van jaartallen, brokken geschiedenis en gesprekken met autochtonen. Maar als reiziger blijft hij net iets te vaak in clichématige observaties steken. Over een gekleurde vriendin: ,,Ze is een amberkleurige parel zoals amberkleurige parels bedoeld zijn.’’

,,Was mijn vader niet mijn vader? Was hij iemand die Heinrich Mueller heette? Een oorlogsmisdadiger!’’ Een stand-up comedian krijgt het dagboek van zijn vader in handen. Daaruit blijkt dat die tijdens de oorlog als boekhouder voor de SS werkte en pas vlak voor de bevrijding een joodse identiteit aannam. Amerikaanse debuutroman.

Aanstekelijke liefdesverklaring aan Parijs. De Amerikaanse erotomaan Miller (1891-1980), schrijver van ’De kreeftskeerkring’, bemint het héle Parijs, van de handgeschreven menukaarten tot de straatvegers en de slonzen. Maar het allermooist vindt hij de Franse liefde voor cultuur. Hij woonde er van 1928 tot 1940.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden