Nieuwe boeken fictie

August Willemsen: Bewaar deze brieven als je eigen tekeningen. Briefwisseling met Marian Plug. De Arbeiderspers; 301 blz. euro 24,95

Brieven zijn een bedreigd genre. Maar tussen de vertaler August Willemsen (die in Frankrijk, Portugal en Brazilië woonde) en beeldend kunstenaar Marian Plug vlogen ze gelukkig nog ouderwets heen en weer. Hun levenslange 'verliefde vriendschap' krijgt vorm in warme sfeerbeschrijvingen en fraai geformuleerde ideeën: "Nee, wijsheid krijg je niet uit boeken. Dan zouden de beste boeken uittreksels van andere boeken zijn." En concluderend: "Ik vraag me af waar ik dat nu weer vandaan heb."

Eva Menasse: Quasikristallen. (Quasikristalle) Vert. Annemarie Vlaming. Atlas Contact; 381 blz. euro 24,99

Gedurfd vrouwenportret. In dertien hoofstukken schrijft Menasse (Wenen, 1970) de biografie van een strijdbare vrouw, van puber tot bejaarde. Interessant, maar de Duitse pers reageerde niet al te enthousiast, Menasse's ambitieuze project zou als roman niet helemaal uit de verf komen.

Ellen Ombre: Erfgoed. Nijgh & Van Ditmar; 221 blz. euro 18,50

De nieuwe roman van Ellen Ombre (Paramaribo, 1948) begint in het Mauritshuis, voor 'Het meisje van Vermeer'."Ik verstond dat ik de exotische zuster van het schildersmodel had kunnen zijn; de gelaatsuitdrukking, de vragende, vochtige lippen. En dan mijn manier van kijken..." Dertigjarige Lakshmi Kanhai raakt zwanger van die andere museumbezoeker - die geen trouwe vader blijkt. Daardoor gaat ze zich afvragen wie haar eigen vader eigenlijk was.

Stig Dagerman: Bruiloftslied. Vert. David Grävling. Koppernik; 245 blz. euro 18,50

In Zweden is Stig Dagerman een grootheid, hier is hij amper bekend. Goed dus dat de kleine uitgeverij Koppernik deze roman uitbrengt, met aanbevelingen van Bernlef en Jeroen Brouwers. 'Bruiloftslied' beschrijft de beklemmende sfeer op het huwelijk van een boerenmeisje met een twee keer zo oude slager.

Ingeborg Bachman: Malina. (Malina) Vert. Paul Beers. Van Gennep; 316 blz. euro 19,90

De Oostenrijkse Ingeborg Bachman (1926-1973) maakte vooral naam met haar indrukwekkende poëzie, maar haar enige voltooide roman uit 1971 (vertaald in 1985) werd (ook in Nederland) een cultboek voor intellectuele vrouwen, die in de labiele hoofdpersoon veel van zichzelf herkenden. Anders dan huisgenoot Malina en minnaar Ivan ontbreekt het de vertelster (ten gevolge van de ook al lastige verhouding met haar vader) aan innerlijke zekerheid. Ze heeft mannen nodig om haar een 'werkelijkheidsinjectie' te geven. Een terechte klassieker.

Poëziekalender 2015. Samenstelling Ester Naomi Perquin en Menno Hartman. Van Oorschot; euro 12,50

Poëzie wordt hier zelden aangekondigd, maar voor deze kalender (een ideaal cadeau) maken we een uitzondering. Oude en nieuwe, dode en levende, vrolijke en sombere dichters (219 stuks) vinden elkaar hier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden