Nieuwe boeken fictie

A.N Ryst: De harpij. Een kleine geschiedenis van het paradijs. Querido; 716 blz. euro 24,50

Aan deze vuistdikke debuutroman schijnt twintig jaar gewerkt te zijn, maar wie zich verschuilt achter het pseudoniem A.N. Ryst blijft voor de lezer en mysterie. Ongewoon is het boek in elk geval: meer een pageturner in het fantasygenre dan een doorsneedebuut. Maar hoewel Ryst soepel schrijft, zijn de metaforen niet altijd even raak. "Die nacht sliepen de mannen in een duinpan, zo'n ondiepe, korrelige kuil." Korrelig?

Anne-Marieke Samson: De val van Jakob Duikelman. Arbeiderspers; 270 blz. euro 19,90

Deze debutante, ook adviseur voor het ministerie van veiligheid en justitie, laat haar roman spelen rond een saaie ambtenaar, gespecialiseerd in oorlogsmisdaden. Zijn zelfgenoegzame wereldje beschrijft ze met het nodige sarcasme: "Jakobs nieuwe vrouw heet Mai Tai. Ze heeft een prinsesserig gezicht en grote borsten. Ze komt uit een welgestelde Thaise familie en haar ouders hebben haar vernoemd naar hun favoriete cocktail." Dat rustige leventje wordt al snel in de war gestuurd.

Michele Serra: Wacht op mij!

Lebowski. Vert. Etta Maris; 111 blz. euro 17,50

"Ik denk aan hoe makkelijk het was van je te houden toen je klein was." In deze monoloog verwoordt de Italiaan Serra (1954) zijn gemengde gevoelens bij het observeren van de volgens hem onverschillige jonge generatie, waar ook zijn bijna volwassen zoon toe behoort.

Atte Jongstra: Worst. De Arbeiderspers; 303 blz. euro 21,95

Na een scheiding is de verteller van dit ongewone boek geheel de weg kwijt. Slechts het werken aan een boek over worst geeft zijn leven richting. Dat product bezingt Atte Jongstra hier op de hem bekende wijze in een verhaal dat van buitenissige omwegen aan elkaar hangt. "De wilde keukenman zegt het logisch te vinden dat worst niet rond is. De darm waar de vulling in moet is immers ook niet vierkant." Met heerlijke illustraties.

Maria Stahlie: Egidius. Prometheus, Amsterdam; 507 blz. euro 19,95

Maria Stahlie (1955) heeft al heel wat geprezen romans op haar naam staan, al overtuigden haar vorige boeken 'Boogschutters'en 'Scheerjongen' Jann Ruyters maar ten dele. Ze miste een geconcentreerd verhaal. In 'Egidius' neemt Stahlie opnieuw uitgebreid de tijd haar verhaal te ontvouwen en vooral de gemoedstoestand van haar heldin Annette van 't Hof te volgen, zoals die langzaam naar volwassenheid is toegegroeid.

Gary Shteyngart: Kleine mislukkeling. (Little Failure) Vert. Ton Heuvelmans. Arbeiderspers; 336 blz. euro 19,95

In zijn tragikomische romans liet de Amerikaan Shteyngart (Leningrad, 1972) al eerder doorschemeren dat zijn ouders beter van hem hadden verwacht. Hier schildert hij zijn jeugd als Joodse migrantenzoon opnieuw met milde humor. Want wat doe je als je ook wel eens naar de McDonald's wil. Als je moet overleven in de VS. "Mama, ik moet me beter kleden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden