Nieuwe boeken fictie

Madeleine Thien: Laat de honden waken. (Dogs at the perimeter) Vert. Ankie Blommesteijn. De Bezige Bij, Amsterdam; 254 blz. € 19,90
In subtiele bewoordingen, maar daardoor des te indringender, laat deze Canadese van Cambodjaanse afkomst zien hoe de herinneringen van vluchtelingen hun leven later nog kunnen bepalen. Hoofdpersoon Janie is zo'n vluchteling. Op een dag verlaat ze haar Canadese man en zoontje om in Cambodja antwoorden te zoeken, hoe pijnlijk dat ook is. "De vloer was bezaaid met lichamen en ik kon de stervenden niet van de doden onderscheiden."

Davide Enia: Zo ook op aarde. Vert. Manon Smits. De Bezige Bij, Amsterdam; 333 blz. € 18,99
Rauwe romans over de Italiaanse onderkant, met kinderen in de hoofdrol, doen het goed in Nederland, mede dankzij coryfeeën als Niccolò Ammaniti. Deze debuutroman speelt zich af in Palermo, hoofdpersoon is de negenjarige Davidù, die zich met zijn vuisten (hij zit op boksen) en een sterk ontwikkeld eergevoel staande weet te houden in de beruchte Italiaanse stad. "Mijn rechtervuist was al op zijn kin beland. Hij duwde woest door."

Raymond Carver: Wees alsjeblieft stil, alsjeblieft. (Will You Be Quiet, Please?) Vert. Sjaak Commandeur. De Bezige Bij, Amsterdam; 270 blz. € 24,90
Nieuwe vertaling van de bundel waarmee de Amerikaanse meester van het korte verhaal debuteerde. Toen al wist Chandler met zijn uitgebeende proza in twee beginzinnen een situatie te schetsen waarover je meer wilt weten: "Ik hoorde ze bezig in de keuken. ik kon niet verstaan wat ze zeiden, maar ze maakten ruzie."

Sipko Melissen: Een kamer in Rome. Van Oorschot, Amsterdam; 264 blz. € 18,50
Roman, de vierde alweer van Sipko Melissen, waarin zeer veel wordt gedacht en gepraat over literatuur. De hoofdpersoon, letterenstudent Daniël, vertrekt naar Italië. Vooraf koopt hij bij de boekhandel een schriftje van Moleskine. "Op de witte wikkel stond de prikkelende tekst dat schrijvers als Hemingway en Bruce Chatwin nooit zonder zo'n boekje op stap gingen."

Murat Isik: Verloren grond. Anthos, Amsterdam; 371 blz. € 19,95
Nederlandse schrijvers met Marokkaanse wortels zijn er inmiddels te over, met Turkse nauwelijks. Deze debuutroman beschrijft min of meer de jeugd van Murat Isiks vader in Oost-Turkije. Het verhaal speelt zich af in de tweede helft van de vorige eeuw, maar het lijkt lichtjaren geleden. De meedogenloze natuur, geen gezondheidszorg, geen stromend water, geen elektriciteit, en veel geweld.

Stephan ter Borg: Orang-oetans drijven niet. Prometheus, Amsterdam; 239 blz. € 17,95
De uitgeverij komt woorden te kort om deze debutant aan te prijzen. Ter Borg, oud-redacteur van Propria Cures, is volgens haar 'de literaire belofte van 2012'. De hoofdpersoon beschrijft zijn jeugd in Hilversum, met een oudste broer die heel lang én verstandelijk gehandicapt is.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden