Nieuwe boeken fictie

Alexandre Jardin: De edel-

moedigen. (Des gens très bien) Vert. Arthur Wevers; Meulenhoff, Amsterdam; 190 blz. € 18,95

De Franse schrijver en filmproducent staat bekend om zijn lichte toets. Maar nu, op zijn 46ste, is hij 'klaar met lachen', zoals het eerste hoofdstuk van dit boek luidt. In 'De edelmoedigen' (een ongelukkig vertaalde titel) doet hij een boekje open over zijn chique familie ('des gens très bien') die altijd zweeg over Jardins opa. Tijdens de oorlog spoorde deze hoofdambtenaar in dienst van de bezetter talloze Joden op. Jardin: "Ik teken deze bladzijden zoals je een erfenis weigert."

Jaume Cabré: De bekentenis van Adrià. Vert. Pieter Lamberts en Joan Garrit. Signatuur, Amsterdam; 679 blz. € 25 (vanaf 1 mei € 29)

Een antiekwinkel in Barcelona, een mooie viool ('een Storioni'), een moordmysterie en een familiegeheim: met dat lijstje overbekende ingrediënten is het knap géén kitsch af te leveren. Maar Cabré's Barcelona-turf werd in een deel van de Spaanse én de Duitstalige pers (althans in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en de Neue Zürcher Zeitung) toch heel gunstig besproken.

Pieter Waterdrinker: Lenins balsem. Prometheus, Amsterdam; 399 blz. € 19,95

"De douanebeambten hadden volgens het protocol tevens de grille van de bus afgeschroefd en daar eveneens zwarte kaviaar aangetroffen." Pieter Waterdrinker is specialist in sappige romans die zich afspelen in de criminele marges van het nieuwe Rusland. 'Lenins balsem' speelt in 1990. Een 26-jarige jurist raakt verzeild in de Moskouse onderwereld.

Naakt lopen met je hersenen. De 110 beste gedichten uit de Thuring Nationale Gedichtenwedstrijd. Van Gennep, Amsterdam; 125 blz. € 15

Anders dan de VSB-prijs is de jaarlijkse Thuringprijs laagdrempelig. Iedereen mag anoniem een gedicht insturen. Dit boekje bundelt de beste 100 (volgens redacteuren van Awater en Poëziekrant) en geeft een indruk van nieuw dichttalent. De winnaar van dit jaar was Onno Kosters.

Gerrit Komrij. Tussen hemel en aarde. Vignetten, voetnoten en verzuchtingen over poëzie. Van Gennep, Amsterdam; 380 blz. € 19,90

Weinigen schreven zo bondig en treffend over poëzie als Komrij, die uitmunt in oneliners als: "Alle poëzienanalyse kan met de vuilnisman mee, als de poëzie zelf werkt." Dit boek is gebaseerd op Komrij's onvoltooide 'Poëziekalender 2012', waarin één gedicht steeds wordt voorzien van kort commentaar. De keuze loopt van Constantijn Huygens 'Pasen' tot hedendaagse poëzie, en ook zijn eigen gedichten vergeet Komrij niet.

Dansen tot na sluitingstijd. Het beste uit Poëzierapport. Van Gennep, Amsterdam; 259 blz. € 17,90

Wat begon als een weblog over poëzie, een initiatief van Philip Hoorne, groeide uit tot een veelgelezen site, waarop ook anderen (Willem Thies, Chrétien Breukers) recensies schreven. Dit boek gunt de beste bijdragen een papieren leven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden