Nieuwe boeken fictie

Michel Houellebecq: Onderworpen (Soumission) Vert. Martin de Haan. De Arbeiderspers; 235 blz. euro23,99

De aanslag op Charlie Hebdo zette in januari de publiciteit rond de nieuwe Houellebecq stop, maar de schrijver kondigde wel zijn bezoek aan ons land aan om 'Onderworpen' te promoten, met een optreden in Utrecht.

In Frankrijk waren de meningen verdeeld over de kwaliteit van het boek waarin de Islamitische Partij in Frankrijk anno 2023 de macht heeft gegrepen.

Correspondent Kleis Jager schreef in januari in deze krant dat 'voorstanders' de 'laserachtige' blik van de auteur prezen die als geen ander de angsten en neurosen van zijn tijd beschrijft'.

Tegenstanders beschuldigden Houellebecq uiteraard van vreemdelingenhaat en noemden het werk een provocatie.

John Williams: Niets dan de nacht. (Nothing but the night) Vert. Edzard Krol. Lebowski Publishers; 128 blz. euro19,99

Na 'Stoner', 'Augustus' en 'Butcher's Crossing' nu ook het debuut van John Williams, uitge- geven in de reeks literaire herontdekkingen van Lebowski. Volgens inleider en biograaf Charles Shields heeft Williams in deze roman over Arthur Maxley die als volwassene worstelt met een trauma uit zijn jeugd, nog niet helemaal zijn eigen stem gevonden. Een mooie dame van weleer prijkt op het omslag, en de geest van F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway weerklinkt in lange, doorwrochte zinnen: "Hij is het werktuig van een duistere grapjas, een macabere potsenmaker die werelden in een wereld schept, levens in een levend wezen, breinen in een brein."

Jean Giono: De grote kudde. (Le grand troupeau) Voorwoord Philippe Claudel, vert. Liesbeth van Nes. De Bezige Bij; 201 blz. euro16,90

De Eerste Wereldoorlog kennen we van de prijswinnende boeken van Vlamingen Edwin Mortier ('Godenslaap') en Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn'). Jean Giono ('de Faulkner van de Midi') schreef in 1931 dit impressionistische, zinnelijke, aangrijpende verslag waarin, zoals Philippe Claudel noteert in zijn inleiding, de schrijver in stroeve zinnen een golf aan ellende en gruwelijkheid, wonderen en heerlijkheden ontrolt. Het werk op het land in het ritme van de seizoenen wordt overgelaten aan de vrouwen en de grijsaards. Op het strijdtoneel beoefenen de mannen een vak waar niemand hen voor heeft opgeleid: het doden van anderen.

David Grossman: Komt een paard de kroeg binnen. Vert.Ruben Verhasselt.

Cossee; 250 blz. euro19,90

Op de zevende dag schiep God de grap, vertelt het boek der boeken. David Grossman schrijft een roman over de reddende kracht van grappen via het levensverhaal van de stand-up comedian Dov Grinstein die in een achterafzaaltje in Tel Aviv niemand aan het lachen krijgt tot hij zichzelf als mikpunt neemt in een stroom van harde grappen, persoonlijke ontboezemingen en sneren naar het publiek. Volgens Ha'aretz een bloedstollende stand-up comedy.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden